Παρασκευή, Μαΐου 20, 2022

Μόνο η ΔΑΠ δεν βλέπει την ήττα της...






Υστερα από 35 χρόνια η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., έχασε τα πρωτεία στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν το αναγνωρίζει! Η συμμετοχή στις φοιτητικές κάλπες πλησίασε τα επίπεδα του 2019 (45-50 χιλιάδες φοιτητές), καταγράφοντας σαφή εναντίωση στις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποκορύφωμα την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ).


Οι πανηγυρισμοί το... βράδυ των εκλογών δεν ανήκαν στη «γαλάζια» νεολαία αλλά στην Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), που προχώρησε σε αυθόρμητη πανηγυρική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. H ΠΚΣ εμφανίζεται πρώτη σε 118 συλλόγους και 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάτι που δεν καλοδέχτηκαν ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ούτε και η ΟΝΝΕΔ, που υποβάθμιζαν το γεγονός ή αρνούνταν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα όλων ανεξαιρέτως των αριστερών παρατάξεων που φέρνουν την Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) πρώτη δύναμη πανελλαδικά.


Η εικόνα ήττας της ΔΑΠ στο πολύπαθο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης όπως και άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα είχε αρχίσει να διαφαίνεται από αργά το βράδυ της Τετάρτης, όμως οι ανακοινώσεις από πλευράς της παράταξης έδιναν μια εντελώς πλασματική εικόνα νίκης με ποσοστά άνω του 40%. Τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο αφήγημα στο 17% της καταμέτρησης, παρότι η πραγματικότητα των υπόλοιπων παρατάξεων και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το κατέρριψαν πάρα πολύ γρήγορα.


Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η παράταξη της Πανσπουδαστικής δημιουργεί ψευδή εικόνα, ενσωματώνοντας στα αποτελέσματα συλλόγους «φαντάσματα» τους οποίους έχει συστήσει και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια, ενώ δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα συλλόγων στους οποίους δεν συμμετέχει. Μάλιστα, η ΔΑΠ μιλά για μεγάλο αριθμό σχολών στον οποίο διεξήχθησαν δύο παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, χαρακτηρίζοντας τα δικά της τα μόνα «αξιόπιστα» αποτελέσματα.



Σε οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» σε Πανεπιστήμια τις προηγούμενες ημέρες, φοιτητές σχολίαζαν πως οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ ήταν άφαντοι, ενώ όπου δήλωναν την προεκλογική τους παρουσία, αυτή ήταν τουλάχιστον αναιμική. Είναι η ληθαργική στάση της που, σε αντίστιξη με τη δράση του φοιτητικού κινήματος, οδήγησε την παράταξη στην ήττα;



Είναι η γραμμή του κυβερνώντος κόμματος που στρώνει το χαλί για μια σταδιακή απόσυρση της νεολαίας από τον φοιτητικό συνδικαλισμό, όπως προοικονομείται με το σχέδιο των ενιαίων ψηφοδελτίων; Το σίγουρο είναι πως όλες σχεδόν οι αριστερές δυνάμεις εμφάνισαν φέτος τάσεις ανόδου και, φυσικά, τρία χρόνια και μία πανδημία -με ό,τι μεσολάβησε στο ενδιάμεσο για τη δημόσια εκπαίδευση- άλλαξαν την ανθρωπογεωγραφία των σχολών.


Η ΠΑΣΠ, πάντως, δείχνει να κράτησε τις δυνάμεις της, μένοντας κοντά στην τρίτη θέση, ενώ επανεμφανίστηκε σε σχολές από τις οποίες απείχε αρκετά χρόνια, κάτι που για αρκετά μέλη της συνάδει και με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο κέντρο της πολιτικής σφαίρας. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τσούμας από το δίκτυο νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων, με την όποια αξιοπιστία παρουσιάζουν, δείχνει ότι η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη της στη ΔΑΠ και τις πολιτικές της κυβέρνησης:



«Φαίνεται ότι καταδικάζουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ως δίκτυο νεολαίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είμαστε κατά της κυκλοφορίας ενόπλων αστυνομικών μέσα στα Πανεπιστήμια και αναμένουμε το πλήρες σκεπτικό του ΣτΕ για να εκφραστούμε αναλόγως. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ούτε η αστυνομική καταστολή ούτε οι βανδαλισμοί από ομάδες αγνώστων στα Πανεπιστήμια. Η ΟΠΠΙ είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία με πιθανώς επικίνδυνα αποτελέσματα. Λέμε ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία», τονίζει. Το Bloco, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και με μικρά ποσοστά στις κάλπες, κατάφερε να διπλασιάσει την καταγραφή του και να τετραπλασιάσει τις έδρες του στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων.



«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές εξελίχθηκαν σε γιορτή για το φοιτητικό κίνημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Οσο και να “μαγειρέψουν” τους αριθμούς η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, δεν μπορούν να αποκρύψουν το πραγματικό γεγονός της μεγάλης ήττας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (...). Επόμενος κοινός στόχος όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ πρέπει να είναι η διεξαγωγή ενός πανσπουδαστικού συνεδρίου για την επανίδρυση της ΕΦΕΕ και την ενδυνάμωση των συλλογικών μας διαδικασιών», σημειώνει. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), τέλος, σχολίασε ότι η άνοδος των δυνάμεων που είχαν αναφορά στους φοιτητικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα ανοίγει νέους δρόμους στους φοιτητικούς συλλόγους...


Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Εύα Παπαδοπούλου


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου