Τρίτη, Μαΐου 17, 2022

Ρωσικό «πλυντήριο» η Τουρκία - Ακίνητα και εταιρείες για Ολιγάρχες





  Τάσος Ευαγγελίου

Μπορεί η Τουρκία να επικαλείται ως πρόσχημα τα περί ύπαρξη «τρομοκρατών» στη Φινλανδία και να απαιτεί ανταλλάγματα από τη χώρα, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να συναινέσει στην είσοδό της στην ατλαντική συμμαχία, εν τούτοις τα αίτια ενδεχομένως να είναι και βαθύτερα δεδομένης της.... στάσης της έναντι της Ρωσίας και των Ολιγαρχών που βρίσκουν ένα «απάνεμο λιμάνι» υπό τις ευλογίες του καθεστώτος Ερντογάν. Και αυτό προσφέροντας μέχρι και τουρκικά διαβατήρια έναντι αγορών ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών και επενδύσεων από πρόσωπα που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι διωκτικές αρχές σε ΕΕ, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη «αποθήκευση» χρημάτων ρωσικής προέλευσης. Σπίτια πωλούνται κατά δεκάδες σε Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούν σε ίδρυση δεκάδων εταιρειών κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και διαδικασίες για αγοραπωλησίες μεγάλων ξενοδοχείων στην περιοχή των τουρκικών παραλίων.

Στα τουρκικά λιμάνια έχουν εμφανιστεί από την περίοδο της έναρξης της εισβολής μερικά από τα σούπερ γιοτ των Ρώσων Ολιγαρχών που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά ακόμη και την Ιαπωνία. Και αυτό χωρίς να αντιμετωπίζουν τον φόβο των κατασχέσεων τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και περιοχές όπως τα νησιά Φίτζι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της συμμετοχής στις κυρώσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes στις αρχές του μήνα, τα τουρκικά λιμάνια αποτελούν πλέον τον ιδανικό προορισμό για τους υπό καθεστώς κυρώσεων Ρώσους Ολιγάρχες, ξεπερνώντας και το Ντουμπάι που φάνηκε να αποτελεί αρχικά τον βασικό τους προορισμό κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης των υπερπολυτελών σκαφών από περιοχές στις οποίες κινδύνευαν με άμεση κατάσχεση.

Και αυτό είναι το ένα σκέλος. Στο δημοσίευμα γίνεται επίκληση στοιχείων που επιβεβαιώνουν το μπαράζ εξαγοράς ακινήτων από Ρώσους στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της λεγόμενης χρυσής βίζας και να αποκτήσουν διαβατήριο. Όπως και το μπαράζ ίδρυσης εταιρειών μέσα από τις οποίες διακινούν χρήματα που αδυνατούν πλέον να κινήσουν μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος

Την ίδια στιγμή έχει στηθεί και ένας μεγάλος μηχανισμός προσέλκυσης Ρώσων τουριστών εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και μια διαδικασία αγοραπωλησιών ξενοδοχείων. Το καθεστώς Ερντογάν έχει άλλωστε προσκαλέσει επισήμως τους Ρώσους Ολιγάρχες και επιχειρηματίες καθώς και όσους θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα για διακοπές.

Ουσιατικά η Τουρκία εμφανίζεται από τη μια πλευρά να καταγγέλλει τη ρωσική εισβολή και από την άλλη να μην μετέχει στη διαδικασία των κυρώσεων που σημειωτέον αφορά και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που σύσσωμο (σχεδόν) έχει επιβάλλει ένα σκληρό εμπάργκο στον Πούτιν και τους υποστηρικτές – χρηματοδότες του, ενώ τώρα με τη στάση που τηρεί ως προς την ένταξη της Φινλανδίας στην ατλαντική συμμαχία εμφανίζεται να προσφέρει ακόμη μια υπηρεσία στο Κρεμλίνο και τους συν αυτών.

Το ανατολίτικο παζάρι που έχει στηθεί σε επίπεδο πολιτικών, συμμαχικών και διμερών σχέσεων δύναται να αποτελεί πεδίο διαπραγματεύσεων. Οι διωκτικές αρχές όμως που συλλέγουν στοιχεία ετοιμάζονται να θέσουν θέμα αναφορικά με τουρκικές εταιρείες και Τούρκους επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τους υπό καθεστώς κυρώσεων Ρώσους Ολιγάρχες. Ο κίνδυνος στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι ορατός για τα τουρκικά συμφέροντα πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία αυτά δείχνουν πως η Τουρκία μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό παράκαμψης των κυρώσεων με την προώθηση ρωσικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή, κυρίως, αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου