Τρίτη, Ιουνίου 28, 2022

Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για την (πολύ κρίσιμη) Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ







Τι πιθανότητες υπάρχουν για συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν και …Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Διαβάστε τις 10 ερωτήσεις – απαντήσεις του Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis:


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν ή όχι;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, ναι! Οι διαρροές της τουρκικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, άλλωστε, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος να θέσει θέμα και για ύπαρξη «τρομοκρατικών οργανώσεων» στο έδαφος της Ελλάδας. Πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως μέχρι την Τετάρτη, που θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα προγραμματίζει να αποστείλει νέα ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη με ονομαστικές αναφορές για τα νησιά που θεωρεί «ακαθορίστου κυριαρχίας», προετοιμάζοντας το κλίμα για τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είναι προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια, είτε δηλαδή θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είτε όχι. Συζητήσεις, πάντως, προκαλεί η απόφαση της Αθήνας, σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν θέσει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση, , να μην θέσει η ίδια θέμα για την τουρκική επιθετικότητα, με το σκεπτικό ότι «δεν επιθυμεί τριβές» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: Πέραν της Αθήνας, θα αντιδράσουν και άλλες χώρες σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν θέσει «θέμα Ελλάδας» στη Σύνοδο Κορυφής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οπωσδήποτε. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να διαταραχτεί η συνοχή της Συμμαχίας με ένα «βέτο» της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, αλλά και με νέα προβλήματα στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Αυτό σημαίνει ότι οι «σύμμαχοι» θα πάρουν το μέρος της Ελλάδας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Τουρκία είναι πολύτιμη για τη Δύση την εποχή του πολέμου στην Ουκρανία-αλλά και γενικότερα- όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και επειδή είναι περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, παρά τις αντιδράσεις και τα όποια μέτρα (προειδοποιήσεις ότι «δεν θα πάρουν τα F-16» κοκ), τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και συνολικότερα η Δύση, δεν πρόκειται να τα σπάσουν με την Τουρκία γιατί θα θέσει θέμα «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα να επιχειρηθεί λύση ελληνοτουρκικών διαφορών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς ναι. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του «Μηχανισμού Απεμπλοκής» που συγκροτήθηκε στο ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ (δηλαδή της …Ουάσιγκτον), κατατέθηκε η περίφημη ιδέα για «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στο Αιγαίο. Αν τέτοιοι μηχανισμοί, με τέτοιες …ιδέες, «νομιμοποιηθούν» ως μηχανισμοί αποκλιμάκωσης της έντασης, θα αποτελέσουν την απαρχή συζήτησης του τουρκικού αιτήματος για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: Σε περίπτωση που ο Ερντογάν θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα οδηγηθούμε απαραίτητα σε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στο καλοκαίρι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι απαραίτητα! Το αν θα γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στο καλοκαίρι εξαρτάται από άλλους λόγους και όχι από το αν θα τεθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα παίξει, όμως, το ρόλο του και αυτό, καθώς θα βαρύνει ή όχι το κλίμα!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΒΔΟΜΗ: Από τι θα εξαρτηθεί το αν θα γίνει ή όχι ένα θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι στο Αιγαίο ή, γενικότερα, στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τις εσωτερικές ανάγκες του Ερντογάν, που θέλει μια «επιτυχία» στην εξωτερική πολιτική για να βελτιώσει την εικόνα του ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα του, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΓΔΟΗ: Υπάρχει άλλο πεδίο, εκτός του Αιγαίου, που ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσει μια «εθνική επιτυχία» ενόψει των εκλογών στη χώρα του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Η εισβολή στη Συρία και η νίκη επί των Κούρδων της περιοχής αυτής, τους οποίους όμως στην παρούσα φάση προστατεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωματικές πηγές, οι Κούρδοι της Συρίας είναι ο πρώτος στόχος του Ερντογάν. Και ότι το πιθανότερο είναι να επιζητήσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, μόνο εάν η Ουάσιγκτον δεν του επιτρέψει να μπει στη Συρία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝΑΤΗ: Υπάρχει περίπτωση κατ΄ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή, με βάση το κλίμα που δημιουργείται, μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει αδύνατη. Σε τέτοιες στιγμές, όμως, όσο και κάτι τέτοιο αν μοιάζει αδύνατο, ποτέ μην λες ποτέ. Επαναλαμβάνουμε, όμως, πως αυτή τη στιγμή, μια συνάντηση των δυο ανδρών μοιάζει αδύνατη!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΚΑΤΗ: Τι πιθανότητες έχει μια συνάντηση Μπάιντεν -Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λιγοστές. Θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν η Άγκυρα άρει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται η πιθανότερη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου