Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

Αστακός ο Έβρος


Ενισχύεται ο έλεγχος του Εβρου από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος παρέλαβε 180 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 174 που ήδη έχουν παραληφθεί από τους Αμερικανούς.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Η παραλαβή των ΤΤΟΑ Μ1117 θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως έχει προγραμματιστεί, και θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο τον Εβρο, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι και οι προσπάθειες εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία μέσω του ποταμού είναι πάρα πολλές.

Τα M1117 ζυγίζουν 13,4 τόνους, και έχουν μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Τα οχήματα κινούνται από έναν πετρελαιοκινητήρα 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους, η μέγιστη ταχύτητά τους αγγίζει τα 100 χλμ. την ώρα περίπου και η αυτονομία τους ξεπερνά τα 650 χλμ. Μπορούν να μεταφέρουν πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που φέρουν όταν κινούνται για τον αμερικανικό στρατό περιλαμβάνει ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Τα οχήματα διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών, καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG). Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου run flat είναι σε θέση να κινηθούν ακόμα και όταν δεχθούν πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου