Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την “πρώτη Κυριακή” – Σχέδιο συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων




Προβληματισμός υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, για το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος δυσαρέσκειας ή μεγάλης αποχής την πρώτη Κυριακή. Στην Πειραιώς έχουν αναλύσει όλα τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα κι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η πρώτη κάλπη που θα στηθεί με την απλή αναλογική είναι η κρισιμότερη καθώς θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα εν όψει των δεύτερων εκλογών.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ωστόσο στη συνείδηση των ψηφοφόρων έχει περάσει πως οι δεύτερες κάλπες θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της χώρας και υπό αυτή την προϋπόθεση υπάρχει ορατός ο φόβος να προσέλθουν την πρώτη Κυριακή στις κάλπες με «τιμωρητική» διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση ή με «χαλαρότητα».

Μάλιστα η δήλωση του πρωθυπουργού πως «αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική κάλπη» δεν ήταν καθόλου τυχαία.

«Πρέπει να έχεις υψηλό ποσοστό και στην πρώτη κάλπη για να έχεις αυτοδυναμία στη δεύτερη», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και βάσει αυτού του αξιώματος, διαμορφώνεται η προεκλογική τακτική στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν φόβους πως ενδεχομένως την πρώτη Κυριακή εισπράξουν «ψήφο διαμαρτυρίας» από τους δεξιούς ψηφοφόρους και από τους πολίτες για τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πρακτικές. Ειδικότερα, φοβούνται πως την πρώτη Κυριακή οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ μπορεί να θελήσουν να στείλουν «αυστηρό μήνυμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το άνοιγμα του προς το εσκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και να στραφούν σε μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Από την Πειραιώς εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι τη δεύτερη Κυριακή θα γυρίσουν στο σπίτι τους, δηλαδή στη ΝΔ.Και για αυτό το λόγο τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το «σχέδιο συσπείρωσης» των γαλάζιων ψηφοφόρων το οποίο υλοποιεί κατά κύριο λόγο ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης όπου οργώνει τη χώρα με τα κυβερνητικά κλιμάκια και διοργανώνει μετασυνεδριακές συζητήσεις.

Σύμφωνα με τους «γαλάζιους επιτελείς» η πλειονότητα της αδιευκρίνιστης ψήφου και της αποχής, συναντάται στο Κέντρο και στους νεολαίους, όπου εκεί θα αναλάβει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει την πίστη του στα αποτελέσματα της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς μόνο μέσω αυτής -όπως υποστηρίζει- μπορεί να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί άμεσα και πιο εύκολα τις σημερινές και τις μελλοντικές κρίσεις.«Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε», τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Αυτό πάντως, όπως υπογραμμίζουν στο επιτελείο του, δεν σημαίνει κυβέρνηση μόνο με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπάρχει η δυνατότητα στην κυβέρνηση του πρώτου κόμματος να αξιοποιούνται στελέχη και από άλλους χώρους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο στόχος είναι η αυτοδυναμία και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί το άνοιγμα σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόσφατα υπογραμμίσει πως «οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο», ενώ έχει σημειώσει πως σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στόχος είναι να αξιοποιηθούν και πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού πλαισίου.

Παράλληλα, το εκλογικό επιτελείο της Πειραιώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πρόσφατο παράδειγμα των γαλλικών εκλογών ως κίνητρο για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.

«Δείτε σε τι περιπέτειες μπήκε η Γαλλία» αναμένεται να είναι το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη συσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου