Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

Η ακρίβεια σε ενέργεια και τρόφιμα δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί


Προς τα κάτω αναθεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ προβλέπει και υψηλότατο ετήσιο πληθωρισμό για φέτος!

Αυτή η νέα αναθεώρηση φέρνει την ανάπτυξη από το 3,8% της προηγούμενης πρόβλεψης στο 3,2% για το 2022, ενώ για τον πληθωρισμό δίνει νούμερο της τάξης του 7,6%!

Όπως εκτιμά η ΤτΕ το 2023 και το 2024 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, αλλά πιθανότατα όχι σε ότι αφορά τις τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με μια έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας η οποία εκφράζει την αγωνία των πολιτών και αποτυπώνει το τι συμβαίνει στην κοινωνία, φανερώνουν το πόσο δεινή είναι η θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά την οικονομία της.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, οι 6 στους 10 καταναλωτές αγωνιούν για το κόστος της ενέργειας και δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν, ενώ 3 στους 10 ανησυχούν για τις αυξήσεις στα αγαθά, τα οποία έχουν ως πρώτη προτεραιότητα.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 54% δήλωσε ότι φέτος θα πάει λιγότερες διακοπές, ή και καθόλου λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου