Τρίτη, Ιουνίου 28, 2022

Εκλογικά σχέδια με γνώμονα το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο...


Τον προεκλογικό της σχεδιασμό, με αιχμή την προσπάθεια ανασύστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ξεδιπλώνει σταδιακά η κυβέρνηση, παρά το θολό τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία... προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στη συνάντησή του με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ- επιχείρησε να δυσφημίσει την προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόμενος πως «κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή». Πρόσθεσε δε «ότι πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη τη χρονιά».

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά με ασύστολα ψεύδη προσπαθεί να ξαναγράψει την πρόσφατη Ιστορία του τόπου νομίζοντας ότι οι  Έλληνες πολίτες είναι λωτοφάγοι» απάντησε η Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρόεδρος του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα και την οδήγησε στα Μνημόνια και ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου -της οποίας ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός- παρέδωσε το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 21 δισεκατομμύρια αποπληρωμές χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πρόσβαση στις αγορές. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα εκτός Μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, πρόσβαση στις αγορές, δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Επισημαίνει παράλληλα ότι «ότι η απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2022, ώστε να μπορεί σήμερα ο ίδιος με γελοίους πανηγυρισμούς να την εμφανίζει τάχα ως δικό του επίτευγμα». Τέλος, καταλήγει σε δηκτικό τόνο ότι «θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο πρωθυπουργός εξήγησε στην κυρία Βεστάγκερ πώς γίνεται ο εκλεκτός του, που τοποθετήθηκε με τρόπο πραξικοπηματικό στη θέση της κυρίας Θάνου στη μέση της θητείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τώρα να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι τοποθετεί κομματική εγκάθετη αντιπρόεδρο και ότι τον άφησαν χωρίς υπαλλήλους για να μην πραγματοποιεί ελέγχους και να μην επιβάλλει πρόστιμα στην αισχροκέρδεια».

Σχέδιο καλλωπισμού, φόβοι για την κάλπη

Το φθινοπωρινό εκλογικό παράθυρο διατηρεί ανοιχτό και η πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 6 Ιουλίου με θέμα τον απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ.

Στις τάξεις του Μαξίμου πάντως δεν λείπει ο προβληματισμός για τις συνθήκες που θα επικρατούν στα μέσα Αυγούστου, οπότε και Κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις αποφάσεις για την εκλογική ημερομηνία. Γαλάζιοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η εκδοχή της εξάντλησης της τετραετίας συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.  Όπως επισημαίνουν, η πρόωρη έλευση του έκτου πανδημικού κύματος προδιαγράφει ένα ανησυχητικό φθινόπωρο, που «ίσως δέσει τα χέρια της κυβέρνησης». Επίσης, το επίπεδο διαχείρισης των πύρινων μετώπων θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι ίδιοι κύκλοι δεν υποτιμούν και την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, που θα αναβάλλει κάθε εκλογικό σχεδιασμό. Χθες μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι στο γραφείο του δεν ξέρει κανείς για τίποτα για εκλογές...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου