Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

Εισαγγελέας για Λιγναδη: Ένοχος για τρεις βιασμούς- Οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Κούγια μετά την πρόταση του εισαγγελέα


Πρόταση ο Δημήτρης Λιγνάδης να κηρυχθεί ένοχος για τις τρεις περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται, κατέθεσε χθες, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε πως η απουσία του τέταρτου καταγγέλλοντος από τη διαδικασία δημιουργεί αμφιβολίες για την αλήθεια των λεγομένων του, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου σκηνοθέτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, «τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «κοινός παρανομαστής είναι ο δόλος για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Κοινό χαρακτηριστικό η ανηθικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον των παθόντων. Καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική εξέλιξή τους λόγω των γνωριμιών του».

Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του περί σκευωρίας

Μάλιστα, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Κούντριας υποστήριξε ότι δεν έλαβε χώρα καμία σκευωρία ή πλεκτάνη σε βάρος του, αλλά ακόμα και αν γίνουν δεκτοί, οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν είναι αρκετοί. «Δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ, που να οδηγήσει στην κατηγορία», ενώ «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο, για να στραφούν κατά της υπουργού Πολιτισμού, η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία», είπε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε, κατόπιν, μία εκτενή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο κατηγορούμενος προσέγγισε τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος στη χρήση κάνναβης από τους καταγγέλλοντες μετά από προτροπή του κατηγορούμενου, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους ανήλικοι. Αποδόμησε δε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, περιγράφοντας μία μία τις περιπτώσεις βιασμού που έχουν αποδοθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη και τονίζοντας πως είναι «δικαιολογημένες οι διαφοροποιήσεις των παθόντων, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την προανήγγειλε μέχρι την καταγγελία».


Δημήτρης Λιγνάδης: Οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Κούγια μετά την πρόταση του εισαγγελέα για ενοχή του ηθοποιού

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο εισαγγελέας πρότεινε ο Δημήτρης Λιγνάδης να κηρυχθεί ένοχος για τις τρεις περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται.

Λίγη ώρα μετά την πρόταση του εισαγγελέα ο Αλέξης Κούγιας έκανε τις πρώτες τους δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Κατωτάτου ουσιαστικού και νομικού επιπέδου η εισαγγελική αγόρευση. Εξέθεσε την εισαγγελική έδρα και έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση το δικαστήριο. Με την πρότασή του ο κύριος εισαγγελέας ουσιαστικά πρόσβαλε τη διαδικασία, η οποία ήταν κατανυχτική 5 μήνες. Αγνόησε παντελώς τα όσα ρώτησε το δικαστήριο, οι ένορκοι και οι δικηγόροι. Και ουσιαστικά έγραψε από το σπίτι του ένα ταπεινό πόνημα πολύ χαμηλού νομικού επιπέδου, το οποίο ήταν αντιγραφή του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Σε μια δίκη που διαρκεί 5,5 μήνες δε μπορείς να έρχεσαι και να κάνεις μια αγόρευση μιας ώρας που είναι αντιγραφή του παραπεμπτικού βουλεύματος… Είναι άνευ σημασίας η αγόρευσή του και δε μου δημιούργησε κανέναν ουσιαστικό και νομικό προβληματισμό. Με τον Δημήτρη Λιγνάδη δεν πρόλαβα να μιλήσω γιατί έχω μια πολύ σοβαρή δουλειά να κάνω και βγήκα αμέσως έξω», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου