Κυριακή, Ιουλίου 03, 2022

Δυο Ολυμπιάδες κοστίζουν οι εξοπλισμοί επί Μητσοτάκη – Φτάνουν τα 17,5 δις με τα F-35


Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, τα εξοπλιστικά, ανέρχονται σε 14 δισ! Σαφώς υψηλότερα τα ποσά από την «αγορά του αιώνα» του Ανδρέα Παπανδρέου τον Μάρτιο του 1985.

Του Βασίλη Σκουρή απο το ieidiseis.gr

Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνουν τα ποσά για εξοπλισμούς επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελώντας έναν βρόγχο για την οικονομία της χώρας για τα μελλοντικά χρόνια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της στήλης, εφόσον αγοραστούν όπως όλα δείχνουν και τα F-35, το ποσό των εξοπλισμών που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπερνούν τα 17,5 δισεκατομμύρια και αγγίζουν τα 18 δισ. Ήδη, χωρίς την αγορά των F-35, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 14 δισεκατομμύρια!

Το ποσό αυτό ισούται με το κόστος όχι μιας, αλλά με δυο Ολυμπιάδων, αν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση τη μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου της χώρας η Ολυμπιάδα του 2004 –που για πολλούς συνέβαλε τα μέγιστα στη χρεοκοπία της χώρας το 2010- κόστισε 8,468 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης , το κόστος των εξοπλισμών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σαφώς μεγαλύτερο από την λεγόμενη «αγορά του αιώνα» (40 αεροσκαφών F-16 και 40 Μιράζ 2000). που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 6 Μαρτίου 1985 και που το κόστος της οποίας υπολογίστηκε σε 200 δισεκατομμύρια δραχμές της εποχής εκείνης.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» ανέδειξαν το θέμα και στις 28 Ιουνίου, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οπότε και είχαν σημειώσει:

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό-Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ:

-Η Ελλάδα εμφανίζει φέτος να δεσμεύει (και συνεπώς έως του έτους να δαπανά) 7,445 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς!

-Το ποσό αυτό πέρυσι σε 4,812 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και σε 6,764 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, γεγονός που δείχνει πως σε καιρούς πανδημίας ή αύξηση ήταν πολύ μεγάλη για τους εξοπλισμούς, σε σχέση μάλιστα και με την υγεία, όπου είχαμε δεκάδες χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας!

-Η Ελλάδα περνά με άνεση πάνω από το στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ετήσιου ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς δαπανά για το σκοπό αυτό το 3,76% του ΑΕΠ της!

-Με το 3,76% η Ελλάδα είναι βρίσκεται μεταξύ των 9 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που πιάνει το στόχο του 2% του ΑΕΠ.

-Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι και πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς με το 3,76% ξεπερνά και τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες που έρχονται δεύτερες, καθώς δαπανούν το 3,47% του ΑΕΠ της!

-Η χώρα μας, τέλος, ξεπερνά με άνεση και το δεύτερο μείζονα στόχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που είναι το 20% του 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για μείζονες εξοπλισμούς.

-Η Ελλάδα, για μείζονες εξοπλισμούς, δαπανά το 2022 το 45,3% του ΑΕΠ, έστω και αν σε αυτό το στόχο λαμβάνει το …χάλκινο μετάλλιο, αφού μεταξύ των χωρών-μελών έρχεται μόλις …τρίτη!

Τώρα θα πείτε όλες αυτές οι δαπάνες είναι για την άμυνα από την Τουρκία, με την οποία είμαστε και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Φανταζόμαστε ότι το ΝΑΤΟ δεν βάζει τους παραπάνω στόχους για να …αμυνθεί η Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά για τις δικές του στρατιωτικές επιδιώξεις!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου