Κυριακή, Ιουλίου 03, 2022

«H Τουρκία με τη στάση της βγαίνει διπλά ζημιωμένη»...

  


«Ιδιαίτερα ανησυχητικό και επικίνδυνο» χαρακτηρίζει ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το νέο αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το οποίο «η Τουρκία συνδέει την κυριαρχία μας επί των νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους». «Ειλικρινά, ελπίζω πως δεν θα ζήσουμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι» όπως το 2020 με την έξοδο του «Oruc Reis» στο Καστελόριζο, λέει ο κ.Δένδιας στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και...τις δηλώσεις από την Αγκυρα που υπηρετούν «την επικίνδυνη ιδεολογία ενός τουρκικού αναθεωρητισμού και συνοδεύονται από εξαιρετικά προκλητικές συμπεριφορές, όπως οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά».

«Η εθνική μας ασφάλεια είναι πρώτιστα δική μας υπόθεση και βασίζεται πρώτιστα στις δικές μας δυνάμεις», εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών και διασαφηνίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποφάσισε η Ελλάδα «διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία».


«Επιθυμούμε μείωση της έντασης και προσβ-λέπουμε ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μαδρίτη. Για τη στάση της Τουρκίας στο αίτημα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε ασκεί τυχοδιωκτική πολιτική. «Δεν μπαίνουμε σε λογική ανατολίτικου παζαριού» λέει ο κ. Δένδιας και τονίζει ότι η Τουρκία με τη στάση που τήρησε «βγήκε διπλά ζημιωμένη». Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επαναβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στο Αμπου Ντάμπι.

Για να διαβασετε ολοκληρη την συνεντευξη Ν. Δενδια, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου