Τρίτη, Αυγούστου 16, 2022

Τι αλλάζει στην ΕΡΤ...

 



...το σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ...

Σε πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ οδηγεί το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Το σχέδιο νόμου αφορά και την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία υπάγεται στον... έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και βασικός μέτοχος της εταιρείας. 

Στα 100 και πλέον άρθρα του σχεδίου νόμου εισάγονται οι όροι της εταιρικής διακυβέρνησης σε ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και στις θυγατρικές τους, ενώ συστήνεται μία ακόμη ανεξάρτητη αρχή για την πιστοληπτική αξιολόγηση, ίδρυση και λειτουργία κεντρικού μητρώου πιστώσεων.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ στο πολυσέλιδο σχέδιο, που αφορά και τη λειτουργία της ΕΡΤ, είναι  ότι νομιμοποιείται η πρόσληψη γενικών διευθυντών από την αγορά με τριετή σύμβαση  και συμβόλαιο επίτευξης στόχων, μια πολιτική που ακολουθείται στην αγορά. Προβλέπεται πως η πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών θα πραγματοποιείται με δημόσια προκήρυξη και θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μέχρι τριετούς διάρκειας. Οι θέσεις μπορούν να καλύπτονται και από υποψηφίους εκτός εταιρείας.

Νομιμοποιείται επίσης το μπόνους στον διευθύνοντα ή εντεταλμένο σύμβουλο, με πρόσθετη, ετήσια ειδική ανταμοιβή, μετά τον έλεγχο επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η δημόσια υπηρεσία και έχει ελεγχθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Καθορίζεται, επίσης, για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ως ανώτατος μισθός αυτός του γενικού γραμματέα υπουργείου. Επιπλέον, για τα μέλη των ΔΣ μπορεί να προβλέπεται ασφαλιστήριο συμβόλαιο και νομικά έξοδα. Όσον αφορά την ΕΡΤ, θυμίζουμε πως υπήρξε ήδη πρόβλεψη αύξησης αποδοχών σε συγκεκριμένα στελέχη με απόφαση του ΔΣ.

Ο έλεγχος της επίτευξης στόχων για την ΕΡΤ γίνεται στη βάση της επίτευξης στόχων, όπως αυτοί αναλύονται στη δήλωση ειδικών υποχρεώσεων, διάρκειας τριών ετών, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι δείκτες των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών, παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και οι κοινωνικές δράσεις της εταιρείας...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου