Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2022

Κικίλιας για σκουπίδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου: «Δεν μας τιμούν τέτοιες εικόνες»






Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, η οποία δείχνει την παγκοσμίως διάσημη παραλία να έχει γεμίσει σκουπίδια. Η φωτογραφία, που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ του Δήμου και της αρμόδιας Επιτροπής που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού.

Για το ζήτημα με τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί στο Ναυάγιο της Ζακύνθου τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης (10.08.2022) και ο υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος του πρέπει να είναι ενωτικός. Ο Βασίλης Κικίλιας παραδέχθηκε – όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 – ότι «Δεν τιμούν την χώρα μας τέτοιες εικόνες», σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει βήματα για την διατήρηση του τοπίου.



Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε επίσης ότι είναι προφανές πως το κομμάτι των σκουπιδιών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε ότι το υπουργείο Τουρισμού θα συμβάλλει στην κίνηση της καθαριότητας στο θέμα της Ζακύνθου.


Μετά το σάλο που προκλήθηκε, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, τη λύση για τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί στο Ναυάγιο της Ζακύνθου έδωσαν ιδιώτες. Η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές», που δραστηριοποιείται στην περιοχή -καθώς η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο με σκάφος- αποφάσισε με δικιά της πρωτοβουλία να καθαρίσουν την παραλία.
Δείτε φωτογραφίες:


«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ Επιτροπής και Δήμου

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, σημείωσαν ότι την ευθύνη για τον καθαρισμό της παραλίας έχει η Επιτροπή Διαχείρισης του Ναυαγίου που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού.

Στα όσα πάντως δηλώνει η δημοτική Αρχή απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ναυαγίου, και μάλιστα προσωπικά στον Δήμαρχο Ζακύνθου. Σε επιστολή που υπογράφει η Αλεξάνδρα Παπαλιάκου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

H φωτογραφία με τα σκουπίδια που έγινε viral

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αναδείχθηκε μετά την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας από τον περιβαλλοντολόγο Μιχάλης Μπάκας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εκφράζοντας την αγανάκτηση του για τους ασυνείδητους επισκέπτες. 

«Ελληνικό καλοκαίρι 2022. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», γράφει στο Facebook ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας. Η ανάρτησή του συνοδεύεται από μία φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που δείχνει ένα σωρό σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί στην διάσημη παραλία. 

Δείτε την φωτογραφία: 

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1, ΕΡΤ και imerazante.gr

Πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου