Τρίτη, Αυγούστου 16, 2022

Υποκλοπές: Στον Εισαγγελέα Ντογιάκο ο δημοσιογράφος Κουκάκης- Τον παρακολουθούσε και η ΕΥΠ και το Predator





Τι θα ζητήσει από τον Εισαγγελέα...


Το κατώφλι του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου πέρασε νωρίτερα σήμερα ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, στο πλαίσιο της έρευνας για τις παρακολουθήσεις.


Ο κ. Κουκάκης είχε... προαναγγείλει σε ανάρτησή του, ότι θα ζητήσει από τον κ. Ντογιάκο σειρά επτά ενεργειών:


διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθηση μου και με ποια αιτιολογία.
εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020).
πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση.
ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexaκαι Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.
έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών που έχει γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία από τον Μάιο, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.
κλήση για άμεση εξέταση των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών Intellexa και Krikel και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.
διερεύνηση τού ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθεί από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών του».






Την πόρτα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, πέρασε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, για να καταθέσει για την υπόθεση παρακολουθήσεων.




Ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, καταθέτει αυτή την ώρα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.


Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο κ. Ντογιάκος διεξάγει ο ίδιος προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.


Πρώτος κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου με αφορμή ένα tweet του δημοσιογράφου πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο ανέφερε ότι το 2018, γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από άγνωστο ιδιώτη και όχι κρατική υπηρεσία.


Η ιστορία της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη

Στα τέλη Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκαν εκθέσεις της εταιρείας Μeta (ιδιοκτήτρια του Facebook, του WhatsApp κ.ά.) και του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα είχε βρεθεί να λειτουργεί το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator. Λίγο μετά τη δημοσιοποίησή τους από την ιστοσελίδα inside story, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε δημόσια ότι ο ίδιος είχε γίνει στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών με τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Ο δημοσιογράφος είχε όμως ήδη από το καλοκαίρι του 2020, πριν δηλαδή παγιδευτεί με το Predator, βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι σχετικές διατάξεις και βουλεύματα μάλιστα δυνάμει των οποίων η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε άρση απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο (από τους Reporters United).


Η άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του διεκόπη την 12η Αυγούστου 2020, την ημέρα ακριβώς που ο δημοσιογράφος μετέβη στην ΑΔΑΕ προκειμένου να καταγγείλει ότι το τηλέφωνό του βρισκόταν υπό παρακολούθηση.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου