Τρίτη, Αυγούστου 16, 2022

Η «ένοχη αμηχανία» του Μαξίμου και η «λευκή απεργία» των υπουργών






«Σεισμική ενέργεια» συσσωρεύεται στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα: Τα τηλεφωνήματα βουλευτών σε Καραμανλή και Σαμαρά- Θέμα χρόνου οι πρώτες αντιδράσεις.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Με κινούμενη άμμο μοιάζει η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ανατρέπει όλες τις έως τώρα σταθερές στη Νέα Δημοκρατία, ίσως και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα.


Η «ένοχη αμηχανία» του μεγάρου Μαξίμου να δώσει απαντήσεις στο θέμα και να χαράξει μια στρατηγική πέραν του «βλέποντας και κάνοντας», αναμένοντας προφανώς και το τι θα δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, εντείνει την οργή και την ανασφάλεια που δημιουργείται στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.




Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπουργοί συνεχίζουν τη «λευκή απεργία» στο θέμα, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν για ένα θέμα που «καίει», αλλά και δεν γνωρίζουν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης που τοποθετείται μοιάζει για κάποιους συναδέλφους του πιο πολύ «να τρολάρει» τον πρωθυπουργό, παρά να τον υπερασπίζει!

Δημόσια τοποθέτηση στο θέμα αποφεύγουν να κάνουν και οι βουλευτές, εκμεταλλευόμενοι και τις αργίες των καλοκαιρινών διακοπών και το γεγονός ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αποφεύγουν να ανοίξουν τη σχετική συζήτηση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όμως, «βράζει»!


Δεκάδες βουλευτές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, έχουν όλο το προηγούμενο διάστημα τηλεφωνήσει στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας την εκτίμησή τους για την πορεία των πραγμάτων, αλλά και προτρέποντάς τους «να κάνουν κάτι»! Οι πρώην πρωθυπουργοί, πάντως, ζυγίζουν τις καταστάσεις καθώς βρίσκονται ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος:

Αν μιλήσουν ενδεχομένως απειληθεί η συνοχή της παράταξης, εάν όμως δεν μιλήσουν μπορεί να ταυτιστούν με την ηγεσία και αν αυτή ηττηθεί «να τους πάρει μαζί της», δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την επόμενη μέρα της ΝΔ! Ενώπιον του ιδίου διλήμματος βρίσκονται και οι εικαζόμενοι για «δελφίνοι» του κόμματος, αλλά και όσοι θελήσουν να εμφανιστούν ως διεκδικητές της ηγεσίας το ακόλουθο διάστημα!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένονται αντιδράσεις από βουλευτές, αλλά και «παράγοντες» της παράταξης.


Κλειδιά για το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων αναμένονται να είναι, μεταξύ άλλων, δυο παράγοντες:

Πρώτον, αν θα συνεχιστούν οι αποκαλύψεις και αν υπάρχουν παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων, πολιτικών και δημοσιογράφων - ή και επιχειρηματιών!

Δεύτερον, τι «υπερασπιστική γραμμή» θα διαμορφώσει ο πρωθυπουργός ενόψει της «διαβολοβδομάδας» που θα ακολουθήσει (22-29Αυγούστου) με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, τη συγκρότηση της Εξεταστικής κοκ.


Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείει την εκδήλωση αντιδράσεων σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, ακόμα και πριν ανοίξει η Βουλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου