Τρίτη, Αυγούστου 16, 2022

Συμπληρώνεται το παζλ του «Κυριάκος Gate»...

 



...όλο και περισσότερο εκτεθειμένη η κυβέρνηση... 

Στη θέση τους μπαίνουν σιγά σιγά τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του σκανδάλου παρακολουθήσεων και υποκλοπών, τα οποία εκθέτουν ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση που δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας με τους παντελώς ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς ότι δεν ήξερε να μην πείθουν (Βλ. «Η ασπίδα του 2021 που "καίει" σήμερα τον πρωθυπουργό»).

Ο...Θάνος Κουκάκης, που έπεσε θύμα των «νόμιμων» κατά το Μαξίμου υποκλοπών, θα καταθέσει μεθαύριο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, που τον κάλεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο έχει προχωρήσει στην καταγγελία για παρακολούθησή του από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επί 2,5 μήνες (20 Ιουνίου - 12 Αυγούστου 2020), την περίοδο που ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Ο δημοσιογράφος, που έχει ζητήσει δημοσίως από τον εισαγγελικό λειτουργό να προβεί σε μια σειρά από απαραίτητες και επείγουσες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης, δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» ότι θεωρεί πως θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία εάν διεξαχθεί πλήρης εισαγγελικός έλεγχος για το λογισμικό Predator στην εταιρεία Intellexa και στην εταιρεία Krikel. Σε ερώτηση της εφημερίδας μας για τα θέματα που έψαχνε δημοσιογραφικά απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ένα πρόσωπο που είχε εμπλοκή στο γνωστό σκάνδαλο των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς προς τον εφοπλιστή Λογοθέτη, υπόθεση που εγώ και άλλοι συνάδελφοι είχαμε εκτενώς διερευνήσει, έχει σχέση και με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος από το ρεπορτάζ του Inside Story καταδείχθηκε πως αφ’ ενός είχε ενεργό συμβολή στο να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου εκπροσωπούσε για ένα διάστημα τις ελληνικές εταιρείες του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν, του επιχειρηματία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator. 

»Το Inside Story αποκάλυψε και τη σχέση του Μπίτζιου με την ελληνική εταιρεία συστημάτων ασφαλείας Krikel, η οποία την τελευταία τριετία έχει εξασφαλίσει έξι απόρρητες συμβάσεις από το Μαξίμου, οι οποίες διαρκώς επαναλαμβάνω πως πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης. Ακόμη, η δική σας έρευνα της «Εφ.Συν.» μαζί με τους Reporters United κατέδειξε πως ο Φέλιξ Μπίτζιος είχε και σχέση με εταιρεία φωτοβολταϊκων, η οποία περιλαμβάνεται σε συναλλαγές στις οποίες προχώρησε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Αυτές οι συναλλαγές έγιναν το 2020».

Με σημερινή ανάρτησή του ο δημοσιογράφος ανέφερε πως μίλησε το πρωί στο BBC, καθώς το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση αυξάνεται επειδή διαβλέπουν πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, οι αναφορές των ξένων συναδέλφων επικεντρώνονται και στο πως τα ελληνικά ΜΜΕ καλύπτουν την υπόθεση».
Φωτιά στο πολιτικό θρίλερ έβαλαν εκ νέου κι οι χθεσινές αποκαλύψεις για τη σύνδεση της Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, με την ιταλική εταιρεία RCS που φέρεται να το προμήθευσε στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό. Πρόκειται για το παράνομο λογισμικό, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και το οποίο η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει αγοραστεί και δεν χρησιμοποιείται από τις αρχές της χώρας μας.

Ειδικότερα, αποκλειστικό ρεπορτάζ του news247 ανέφερε πως στις 5 Αυγούστου, μία μέρα πριν τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, η RCS άλλαξε χέρια με τις μετοχές της να περνούν στην AURORA S.P.A., το σύνολο των μετοχών της οποίας κατέχει η CY4GATE S.P.A., που «έχει συνδεθεί με κακόβουλα λογισμικά κατασκοπείας και συνεργασία με καθεστώτα που δεν φημίζονται για την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ άλλων, η CY4GATE είχε κατηγορηθεί ότι συνδέεται με μία ψεύτικη έκδοση του WhatsApp για την παγίδευση κινητών τηλεφώνων».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως «η CY4GATE συνδέθηκε με την προμηθεύτρια της ΕΥΠ, την RCS, μόλις στις 5 Αυγούστου 2022, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επομένως πολύ αργότερα από την αγορά του συστήματος νόμιμων υποκλοπών στην Αθήνα, που έγινε το 2021. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πρόσωπα, οι Ιταλοί G.E. και L.M. οι οποίοι εμφανίζονται στο ιταλικό μητρώο εταιρειών το 2021 ως διευθυντικά στελέχη της CY4GATE και είναι οι ίδιοι, από τον περασμένο Μάιο, διοικητικά στελέχη της RCS. Πιο απλά, η σύνδεση της προμηθεύτριας εταιρείας της ΕΥΠ με την αμφιλεγόμενη CY4GATE φαίνεται να υπάρχει ήδη από την περίοδο που οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα προμηθεύτηκαν το νέο σύστημα των υποκλοπών».

Επίσης χθες η «Καθημερινή» επικαλέστηκε πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών τουλάχιστον επτά - οκτώ πολιτικών από την ΕΥΠ μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης, και πως το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. «Το Predator, λένε, δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα» διαβάζουμε στο δημοσίευμα στο οποίο τίθεται το ερώτημα ποιος έκανε την «επένδυση» στο παράνομο λογισμικό και αν αγόραζαν δεδομένα η ΕΥΠ ή άλλη υπηρεσία ή και κάποιος ιδιώτης, που εμφανιζόταν να τις εκπροσωπεί.

Θυμίζουμε ότι επόμενο πεδίο μάχης θα είναι η Βουλή, καθώς θα διεξαχθεί έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα ύστερα από αίτημα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όμως ορίστηκε μετά τις 22, οπότε έτσι κι αλλιώς θα άνοιγαν κάποιες από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αφού η κυβέρνηση δεν θέλησε να χαλάσει τις θερινές διακοπές...

Πηγή efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου