Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2022

ΣΟΚ: Σχεδόν άχρηστα αποδείχθηκαν στην Ουκρανία τα «ελληνικά» αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000!

  


Άχρηστα αποδεικνύονται τα γερμανικής κατασκευής πυροβόλα PzH-2000 της Rheinmetall στην Ουκρανία, δημιουργώντας προβληματισμό στα στελέχη των ελληνικών Επιτελείων όχι μόνο για την πιθανή απόδοση των ελληνικών PzH-2000, αλλά κυρίως για τα.. αποσυρμένα ΤΟΜΑ Marder-1A3 κατασκευής της ίδιας εταιρείας που επανα-συναρμολογήθηκαν από τις μάντρες που μαζεύτηκαν για να παραδοθούν στον Ελληνικό Στρατό.
Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς το BMP-1 ξεκίνησαν να αποσύρονται από τα νησιά (δείτε εδώ την αποκάλυψη του defencenet.gr για την εκκένωση της βάσης τους στην Χίο), υποτίθεται με αντάλλαγμα τα Marder-1A3 με το «αναιμικό» πυροβόλο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel τα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 εμφάνισαν στην Ουκρανία πρόωρες φθορές και δυσλειτουργίες, με πολλά σχετικά προειδοποιητικά μηνύματα να εμφανίζονται στις οθόνες ελέγχου τους και να τίθενται εκτός μάχης!

Με αποτέλεσμα να εντοπίζονται από τα ρωσικά UAV και να εκτίθενται σε πυρά αντιπυροβολικού!



Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν αυτό συνέβαινε στον Έβρο, όπου αποτελούν τον «κορμό» των δυνάμεων πυροβολικού, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα.

Και τα συγκεκριμένα PzH-2000 είναι γερμανικών προδιαγραφών, δηλαδή θεωρητικά είναι ότι καλύτερο παρήγαγε η εταιρεία, όπως άλλωστε και τα «αρχαία» Marder-1A3 ή και τα νεότερα Lynx που προσπαθούν να πουλήσουν στην Ελλάδα αντί του ταπεινού ποσού των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για 200 οχήματα μόλις!

Από γερμανικής πλευράς, το σχόλιο είναι πως αυτά τα προβλήματα των PzH-2000 οφείλονται «στην εντατική χρήση που κάνουν οι Ουκρανοί και που… ξεπερνά την προβλεπόμενη από τον κατασκευαστή»! Δηλαδή στις πόσες βολές να περιμένουμε να «σκάσει» το ελληνικό PzH-2000GR;

Έτσι αν και το πυροβόλο έχει ρυθμό βολής 6 βλήματα το λεπτό, αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και μετά από κάποιες βολές πρέπει να μειωθεί στο μισό, ώστε να μην υπερθερμανθεί ο σωλήνας του πυροβόλου και να μην ταλαιπωρηθεί υπέρμετρα ο μηχανισμός οπισθοδρόμησης.

Και υποτίθεται ότι το αγοράσαμε επειδή έριχνε πολλές βολές και γρήγορα (έχει φυλακιστεί ήδη βέβαια αρκετοί στην Ελλάδα για τις γερμανικές μίζες στα PzH-2000 και θα φυλακιστούν σίγουρα και άλλοι για τα Marder-1A3).

Επίσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του γερμανικού Στρατού… 100 βολές την ημέρα (!!!) θεωρούνται ως «έντονη χρήση». Στην Ελλάδα τα αγόρασαν για να ρίχνουν 100 βολές σε 15′ μόλις!

Και σε αυτό το πυροβόλο βασίζεται η επιβίωση των Lepard-1HEL/A4 στον Εβρο από τα πυρά του εχθρικού πυροβολικού!

Αν και οι Γερμανοί διαβεβαίωσαν τους Ουκρανούς πως θα τους προμηθεύσουν με τα απαραίτητα ανταλλακτικά και υποστήριξη, ενώ συνολικά ακόμη 100 πυροβόλα θα παραχωρηθούν (η Ουκρανία έχει παραλάβει 7 από τη Γερμανία και 5 από την Ολλανδία), η Rheinmetall, δηλώνει ότι «Eμείς είχαμε ενημερώσει πριν τα αγοράσετε ότι ρίχνει γρήγορα, δεν είχαμε πει ότι ρίχνει πολλές βολές!

Όπως ακριβώς και τα Marder-1A3 που στέλνουν στην Ελλάδα, τα γερμανικά πυροβόλα που δόθηκαν στους Ουκρανούς ήταν από οχήματα σε αποθήκευση τα οποία επισκευάστηκαν από το γερμανικό Στρατό!

Με την μόνη διαφορά ότι τα PzH-2000 είναι 20 χρόνια νεότερης κατασκευής από τα Marder-1A3!

Το 2013 δώδεκα πρώην και νυν στελέχη της εταιρείας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για δωροδοκία και φοροδιαφυγή. Πλήρωσαν 33 εκατ. ευρώ μίζα από το 2008 ως το 2011 στον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, Παναγιώτη Ευσταθίου, μέσω της βρετανικής εταιρείας DEMTEC αλλά και μέσω μιας άλλης εταιρείας, της TREDECO Ltd. Κι εδώ στην Ελλάδα φυλακίστηκαν αρκετοί.

Οι φυλακές έρχονται και τώρα και αφορούν τους νυν κυβερνώντες…

https://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου