Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2022

Μητσοτάκης - Γιούροβα / Ανακοίνωση εκτός πραγματικότητας - Τι λέει το Μαξίμου για το σφυροκόπημα της Επιτρόπου


Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την European Media Freedom Act, που προβλέπει όμως απαγόρευση παρακολούθησης δημοσιογράφων και ονομαστικοποίηση μετοχών των καναλιών


«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αποτελεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφορικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα το απόγευμα της Πέμπτης.



Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη θύελλα αντιδράσεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις επικριτικές αναφορές από ευρωπαϊκούς θεσμούς για το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην επίσημη ανακοίνωσή του και σε μια προσπάθεια να απεμπολήσει την κάκιστη διεθνή εικόνα της χώρας μετά και την 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου, περιγράφει ειδυλλιακά τα όσα συμβαίνουν με τα ΜΜΕ στη χώρα.

Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον ότι είναι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πράξη, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός, προβλέπει την ονομαστικοποίηση των μετοχών των καναλιών την οποία ενώ είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έσπευσε να ακυρώσει με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ως δώρο στους καναλάρχες.

Επιπρόσθετα η European Media Freedom Act απαγορεύει την παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Με λίγα λόγια ο Κ. Μητσοτάκης σε μία φράση του κατάφερε να εκθέσει τον εαυτό του δύο φορές καθώς είναι υπεύθυνος και για το δώρο στους καναλάρχες αλλά και για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ, η οποία ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του βρίσκεται υπό την εποπτεία του, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρο Μαλιχούδη.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε, όπως ενημερώνει το Μαξίμου, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την καθιέρωση πρόσθετων δικλείδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ «τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει το τρολάρισμα επιστήμη

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι θα συνεχίσει να κοροϊδεύει και στα θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας, τόσο τους πολίτες όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Ν. Ηλιόπουλος σχολιάζοντας χιουμοριστικά τις παραπάνω δηλώσεις σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει το τρολάρισμα επιστήμη» και υπογραμμίζει ότι σύντομα οι πολίτες θα στείλουν σπίτι του τον πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπενθυμίζει αναφορικά με την European Media Freedom Act προβλέπει «νομοθέτηση για την ονομαστικοποιηση των μετοχών των καναλιών» καθώς επίσης «ένα πλαίσιο ασφάλειας των δημοσιογράφων απέναντι σε πρακτικές παρακολουθήσεων από κρατικές υπηρεσίες».

.


Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Ηλιόπουλου:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει το τρολάρισμα επιστήμη. Στη σημερινή ανακοίνωση διαβάζουμε το εξής: "Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Να υπενθυμίσουμε στον συντάκτη της ανακοίνωσης ότι αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει νομοθέτηση για την ονομαστικοποιηση των μετοχών των καναλιών. Κάτι που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσε να ακυρώσει με το που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης ως δώρο στους καναλάρχες.


Επίσης οι προτάσεις που έχει εισηγηθεί η Επίτροπος Γιούροβα, θέτουν ένα πλαίσιο ασφάλειας των δημοσιογράφων απέναντι σε πρακτικές παρακολουθήσεων από κρατικές υπηρεσίες. Ας πούμε ένα τυχαίο παράδειγμα που μας έρχεται στο μυαλό: την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, επειδή αυτός κάνει τη δουλειά του και ερευνά σκάνδαλα που εμπλέκονται τραπεζικά στελέχη.

Με αγωνία, ή και όχι, θα περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πιθανότητες βέβαια λένε ότι μέσα στην αλαζονεία του ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι θα συνεχίσει να κοροϊδεύει και στα θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας, τόσο τους πολίτες όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ευτυχώς σύντομα οι πολίτες θα τον στείλουν σπίτι του.
Συνάντηση Τσιάρα - Γιούροβα

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα νωρίτερα συναντήθηκε και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σύμφωνα με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter στο επίκενtρο της συνάντησης βρέθηκαν οι συστάσεις της έκθεσης Rule Of Law, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση των δημοσιογράφων προκαλεί σημαντικές ανησυχίες λόγω του γεγονότος ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απειλές και επιθέσεις ενώ το επαγγελματικό τους περιβάλλον έχει επιδεινωθεί περαιτέρω». Πρόσθετε μάλιστα ότι «η κατανομή της κρατικής διαφήμισης όσον αφορά, ιδίως τη μη διαφανή κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης, αποτελεί επίσης ζήτημα».

Παράλληλα συζητήθηκαν οι υποκλοπές καθώς και θέματα που αφορούν στο δικαστικό σύστημα και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην ανεξαρτησία, ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής εισβολής.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε επίσης την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος μέλος.

Ενημέρωσε ακόμα την κα Jourová ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου