Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2022

Τον Νίκο Ευαγγελάτο επέλεξε ο Αδωνις Γεωργιαδης για να ολοκληρωσει την κωλοτουμπα με το ωράριο των καταστημάτων ΒΙΝΤΕΟ

Με πανηγυρικό τρόπο άδειασε τον εαυτό του ο Άδωνις Γεωργιάδης σε εμφανίσιμη του στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου επιβεβαιωσε ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.


Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μόλις χθες, σε δηλώσεις του στο mononews υποστήριξε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ξαφνικά σήμερα, μετά το «μπλόκο» του Μαξίμου, αναδίπλωσε.

.«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων». Αυτό δήλωσε ο Άδωνις πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υποστήριξε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Ο λόγος που έκαναν πίσω


Ποιος είναι ο λόγος που το Μαξίμου μπλόκαρε ξαφνικά τον Άδωνι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, μέσω κυβερνητικών διαρροών; Μα φυσικά ο φόβος ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση…

Αποτέλεσμα; Ο υπουργός Ανάπτυξης πέταξε το μπαλάκι στους εμπορικούς συλλόγους: «Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο» δήλωσε ο Άδωνις και πρόσθεσε: «Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Χάος στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, το Μαξίμου «άδειασε» τον Άδωνι και ο Άδωνις «άδειασε» τον εαυτό του. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το χάος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης που καταρρέει, με υπουργούς να «σφάζονται» με βουλευτές και το Μαξίμου να τσακώνεται με υπουργούς. Δεν έχει μείνει ούτε ίχνος συνεννόησης στο κυβερνητικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου