Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2022

Ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά Τουρκίας ζητά ο Τσίπρας...

 



«Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε τρεις άξονες, που... σχετίζονται με ιδιαίτερα σημαντικά θέματα σε Ευρώπη και Ελλάδα, θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), στην Πράγα. 

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι η τουρκική επιθετικότητα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε πακέτο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, στην περίπτωση που η τελευταία προβεί σε έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, παραβιάζοντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης έβαλε «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να ενεργοποιήσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 για την ΑΟΖ. Μια συμφωνία που προκάλεσε όχι μόνο τις ενστάσεις της Αθήνας, αλλά και αναταραχή στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς και διεθνείς αντιδράσεις.

Οι τρεις άξονες
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος άξονας στον οποίο θα αναφερθεί ο κ. Τσίπρας, αφορά τη στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι - Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τονίσει ότι «ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια «κούρσα εθνικών επιδοτήσεων» που θα αφήνει τεράστια περιθώρεια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμάτων. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας».
 
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανάγκη να αναλάβει η Ε.Ε. διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να θυμίσει τη πρωτοβουλία Ντράγκι και να θέσει το ερώτημα: «Θα παλέψουμε για την ειρήνη; Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό, αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικά ο Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».
 
Τέλος –όπως αναφέρθηκε και παραπάνω– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα και στη πρόσφατη παράνομη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, ζητώντας επιτακτικά η Ε.Ε. να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού. 
 
Αναμένεται να υπογραμμίσει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis. Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και -σε αυτό το πλαίσιο- η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου