Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2022

Στο εδώλιο ο αστυνομικός που εξέδιδε τη 19χρονη...

 




Η γειτονιά της αλληλεγγύης στην Ηλιούπολη απέναντι σε μαστροπούς εκβιαστές. Με λίγες λέξεις έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί η δίκη που ξεκινάει μεθαύριο, Δευτέρα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την υπόθεση τράφικινγκ της 19χρονης στην Ηλιούπολη, που έγινε γνωστή τον Ιούλιο του 2021. Βασικός κατηγορούμενος είναι ο αστυνομικός που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κρατούσε την κοπέλα φυλακισμένη στο διαμέρισμά του, τη βίαζε, την κακοποιούσε και την εξέδιδε...

Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα τέσσερα άτομα: ο πατέρας της 19χρονης, που κατηγορείται ότι τη βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, ο πρώην σύντροφός της, που κατηγορείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, ένας φίλος και συνεργάτης του αστυνομικού, που κατηγορείται για συνέργεια (άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα), και ακόμη ένας φίλος που, εκτός από συνεργός, κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Το βαρύτερο κατηγορητήριο αντιμετωπίζει ο αστυνομικός, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη και για την υπόθεση μιας 25χρονης η οποία καταγγέλλει ότι πέρασε τα ίδια με τη 19χρονη πριν από μερικά χρόνια. Κατηγορείται για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, του βιασμού, της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης, ενδοοικογενειακής απειλής, παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας, οπλοχρησίας και διακίνησης ναρκωτικών. Ολα αυτά κατ’ εξακολούθηση. Ο αστυνομικός, ο πατέρας της 19χρονης και ο πρώην σύντροφός της έχουν προφυλακιστεί και κρατούνται στις Φυλακές Γρεβενών αλλά, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος των θυμάτων, Αντωνία Λεγάκη:

«Αν η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023, οπότε συμπληρώνεται το ανώτατο προσωρινό όριο κράτησης, οι προφυλακισθέντες θα αποφυλακιστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, ο πατέρας της 19χρονης θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, εκεί που τώρα μένει το κορίτσι με τον δίδυμο αδελφό της και τη μητέρα τους».

Η υπόθεση συγκλόνισε την κοινωνία από τον τρόπο με τον οποίο ξετυλίχτηκε η άκρη του νήματος και άρχισαν οι συλλήψεις. Μια εργαζόμενη σε καφετέρια κοντά στο σπίτι του αστυνομικού είδε τη 19χρονη στον δρόμο χτυπημένη και την πλησίασε για να τη βοηθήσει. Η παθούσα έφυγε, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε στην καφετέρια και περιέγραψε στη σερβιτόρα πως ο σύντροφός της τη χτυπάει και την εκδίδει. Εκείνη κάλεσε τη γραμμή βοήθειας κακοποιημένων γυναικών 15900 και στη συνέχεια την Αμεση Δράση. Το κύκλωμα εμπορίας που είχε στήσει ο αστυνομικός είχε μόλις σπάσει, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας, να μην επικρατήσει το «κοίτα τη δουλειά σου».

Αυτή είναι και η αχτίδα φωτός σε μια τόσο δυσώδη υπόθεση καθώς η γειτονιά της Ηλιούπολης, συλλογικότητες και φεμινιστικές οργανώσεις θα δώσουν μαζικό «παρών» στο δικαστικό κτίριο της οδού Δέγλερη το πρωί της Δευτέρας. Η 19χρονη και η 25χρονη θα απουσιάζουν καθώς δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. «Είναι πάρα πολύ κρίσιμο η Δικαιοσύνη να προστατεύσει τα θύματα κατά τη διάρκεια της δίκης. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπώνονται οι ερωτήσεις θα πρέπει να είναι τέτοιος που να μην επιτρέπει τον επανατραυματισμό των θυμάτων», τονίζει η Αντωνία Λεγάκη.

Modus operandi

Οι περιπτώσεις της 19χρονης και της 25χρονης έχουν πολλές ομοιότητες, οι οποίες αποτυπώνουν τον τρόπο δράσης του επίορκου αστυνομικού: προσεγγίζει κορίτσια με δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα, τα εκμεταλλεύεται και στη συνέχεια τα αναγκάζει να εκδίδονται και τα βιάζει. Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι δύο σημεία του βουλεύματος.

Για τη μεν 19χρονη αναφέρεται ότι ο αστυνομικός, απειλώντας την ή ασκώντας βία, την εξέδιδε εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση στην οποία βρισκόταν εξαιτίας του προβληματικού οικογενειακού περιβάλλοντος και την ανάγκη της να διαφύγει από το πατρικό της και κατά συνέπεια από τον πατέρα της, ο οποίος τη βίαζε από τα 11 έως τα 17 χρόνια της.

Για τη δε 25χρονη αναφέρεται ότι ασκώντας βία και απειλές ότι θα σκοτώσει την ίδια ή μέλη της οικογένειάς της, είτε αφήνοντας πυροβόλο όπλο σε εμφανές σημείο, την κρατούσε παράνομα στο σπίτι και την ανάγκαζε να εκπορνεύεται εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση στην οποία βρισκόταν και συγκεκριμένα την οφειλή της προς αυτόν, τις άσχημες σχέσεις που είχε με τους γονείς της και την ανάγκη της για κατοικία και εργασία.

Τι ισχυρίζεται ο αστυνομικός
Σύμφωνα με τον αστυνομικό οι δύο καταγγέλλουσες ήθελαν να κάνουν καριέρα στον χώρο των ερωτικών ταινιών και εκείνος προσπαθούσε να αποκόψει τη 19χρονη από την πορνεία. Οσο για την 25χρονη, ανέφερε ότι τον στοχοποίησε προκειμένου να «αποστιγματιστεί ως πορνοστάρ έναντι της οικογένειας και του κύκλου της».

Ομως η κατάθεση της σερβιτόρας είναι καταλυτική και την επικαλείται στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, Βικτωρία Κυριακού, για να τεκμηριώσει ότι οι ισχυρισμοί του αστυνομικού «κινούνται σε αντίθεση με τα περιλαμβανόμενα στη δικογραφία αποδεικτικά μέσα». Η εισαγγελική λειτουργός επικαλείται επίσης τις καταθέσεις των δύο καταγγελλουσών, σημειώνοντας ότι «χαρακτηρίζονται από νοηματική συνέχεια χωρίς να εμφανίσουν λογικά κενά», και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ψηφιακά πειστήρια, δηλαδή στις συνομιλίες του κατηγορούμενου αστυνομικού που δείχνουν την ενεργή εμπλοκή του «στον χώρο σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών».

Σε κάποια από τα μηνύματα αυτά ο αστυνομικός αναφέρει: «Στο είπα από χθες... για να ξέρεις άμα θέλουμε παίζουμε ψηλά!!! Ποια Σουζάνα ποια Τζούλη ποια άλλη κακομοίρα; Εμείς είμαστε για ψηλά πράγματα [...] Εχουμε και δεύτερο αστυνομικό με όπλο αν χρειαστεί». Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φωτογραφίες με γυμνές γυναίκες, ναρκωτικές ουσίες και όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου