Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2022

Βαλκάνια σε αναμπουμπούλα: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Μιτρόβιτσα ενώ έγιναν επεισόδια μετά από δύο τουλάχιστον ισχυρές εκρήξεις (Βίντεο)

  


Αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ήχησαν οι σειρήνες σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σειρήνες ακούστηκαν σήμερα Τρίτη στην πόλη Zubin Potok στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.



Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας (RTS) ανέφερε ότι αρκετές εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο των μελών της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής να μπουν στο κτίριο της δημοτικής διοίκησης με τη συνοδεία της αστυνομίας.


Σειρήνες ακούστηκαν επίσης στην Μιτρόβιτσα, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη και πάλι.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο Πέταρ Πέτκοβιτς κάλεσε τους Σέρβους να παραμείνουν ψύχραιμοι και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έστειλε αστυνομικούς με αυτόματα τυφέκια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «προκειμένου να προετοιμάσει βίαια το έδαφος για τη διεξαγωγή των παράνομων εκλογών του».

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων που κυριαρχούν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Ποτόκ και Ζβετσάν, παραιτήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με τις πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου και λόγω της αναστολής λειτουργίας του Σέρβου διοικητή της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου της Περιφέρειας North Nenad Djuric που αρνήθηκε να εκδώσει προειδοποιήσεις ή πρόστιμο στους οδηγούς.
Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές μπορούν να προκαλέσουν νέες ταραχές και σύγκρουση Βελιγραδίου-Πρίστινας

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani έχει προγραμματίσει πρόωρες εκλογές για τους δημάρχους των δήμων της Βόρειας Μιτρόβιτσα, του Zubin Potok, του Leposavic και του Zvecan για τις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης σημειώθηκε ένα επεισόδιο στο Zubin Potok, όταν εκπρόσωποι των δημοτικών εκλογικών επιτροπών προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία της δημοτικής εκλογικής επιτροπής και τους εμπόδισε μια ομάδα πολιτών, επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών For Zubin Potok και Ο πρώην σύμβουλος του Zubin Potok Milija Bisevac είπε στον Kossev.

Νέα μέλη της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής των τεσσάρων Σερβοκρατούμενων δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο επιχείρησαν την Τρίτη να εισέλθουν στα γραφεία της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής στο βορρά, όπως είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα έκαναν.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, έφτασαν αρχικά στο διοικητικό κτίριο του Ζούμπιν Ποτόκ, συνοδευόμενοι από την αστυνομία. Σε αυτόν τον δήμο ακούστηκαν σειρήνες αμέσως μετά την άφιξή τους και μετά μεγάλη ομάδα κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο Μπίσεβατς είπε στον Κόσεφ ότι ο κόσμος αρνήθηκε να επιτρέψει στα νέα μέλη της επιτροπής να εισέλθουν στα γραφεία, οπότε και παρενέβη η αστυνομία.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η αλβανική αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαίωσαν και οι συγκεντρωμένοι και πρόσθεσε ότι οι σειρήνες έκλεισαν όταν οι εκπρόσωποι της Εκλογικής Επιτροπής και η αστυνομία άδειασαν το κτίριο της δημοτικής διοίκησης.

Μετά τις σειρήνες, ακούστηκε έκρηξη και στην Kosovska Mitrovica, ανέφερε ο ανταποκριτής του σερβικού κρατικού καναλιού RTS.

Η πόρτα της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής είχε μια κλειδαριά, μερικά από τα παράθυρα ήταν σπασμένα, ενώ υπήρχαν αρκετές εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρωμένοι στην περιοχή, ανέφερε το RTS.

Ο Πέτκοβιτς είπε ότι αυτή ήταν «η πιο βάναυση επίδειξη δύναμης, που προκάλεσε νέες εντάσεις και πρόκληση από την Πρίστινα», την οποία κατηγόρησε ότι προσέφυγε στη βία και μονομερείς ενέργειες για να προσπαθήσει να εφαρμόσει «τα παράνομα, παράνομα και μονομερή μέτρα της και να προκαλέσει μια νέα αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος».

Αν ξεκινήσει οτιδήποτε στην περιοχή, η “φωτιά” που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη και θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου