Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2022

Ο υπουργός κομπάζει για τις «αποτροπές»!...

 



Σαν επίσημη πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζει τις επαναπροωθήσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, χρησιμοποιώντας τον όρο «αποτροπές», που όμως δεν καταφέρνει να κρύψει την πραγματικότητα των μαζικών παράνομων επιχειρήσεων στα σύνορα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του... ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρη Καστανίδη, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στα «μέτρα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας και την αρτιότερη διαχείριση των εισερχόμενων μεικτών μεταναστευτικών ροών» και παρέθεσε συνοδευτικό υπόμνημα με πέντε πίνακες.

Οι πρώτοι τέσσερις πίνακες αφορούν συγκριτικά στοιχεία για τις συλλήψεις διακινητών σε κάθε νομό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το 2021 και το πρώτο δεκάμηνο του 2022, όπως και συγκριτικά στοιχεία για τις συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών στους ίδιους νομούς το πρώτο δεκάμηνο των δύο ετών. Ως πηγές για τα στοιχεία αυτά αναφέρονται ρητά οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές.

Ο πέμπτος πίνακας με τίτλο «Στοιχεία αποτροπών για τα έτη 2021 - 2022» χωρίζεται σε δύο υποπίνακες, ένας με περιστατικά αποτροπών ανά μήνα, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, και ένας με περιστατικά ατόμων που αποτράπηκαν ανά μήνα, και πάλι χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Συγκριτικά, ο συνολικός αριθμός το πρώτο δεκάμηνο των δύο ετών δείχνει μια εντυπωσιακή αύξηση των ήδη αυξημένων περιστατικών αποτροπής από 5.367 το 2021 σε 6.736 το 2022 και μια εντυπωσιακότερη ακόμη αύξηση των ατόμων που αποτράπηκαν, από 148.604 το 2021 σε 230.993 το 2022. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται επισήμως ότι έχει εμποδίσει τα τελευταία χρόνια το δικαίωμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας.

Τα στοιχεία δείχνουν ωστόσο και κάτι άλλο. Η ακρίβεια στην καταμέτρηση των ατόμων που «αποτράπηκαν» προδίδει ότι ο όρος χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμόν. Πώς μπορεί να γνωρίζει η κυβέρνηση επακριβώς τον αριθμό των ατόμων που δεν κατάφεραν να μπουν στην ελληνική επικράτεια, αλλά τους σταμάτησε πριν φτάσουν στα σύνορα, χρησιμοποιώντας ηχητικά ή οπτικά σύνορα, όπως υποτίθεται ότι γίνονται οι αποτροπές; Η καταγραφή συγκεκριμένου αριθμού και όχι κατά προσέγγιση προδίδει ότι τα άτομα αυτά βρέθηκαν στα χέρια των ελληνικών αρχών, που μπόρεσαν να τους καταμετρήσουν, αφού βέβαια πρώτα πέρασαν τα σύνορα.

Αλλωστε, όπως έχει δείξει ρητά η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Frontex και το σκάνδαλο συγκάλυψης αναφορών για ελληνικές επαναπροωθήσεις, το ελληνικό Λιμενικό χαρακτηρίζει ως «επιχειρήσεις αποτροπής» ακόμη και αυτές που γίνονται αρκετά μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα ή και αυτές που γίνονται στα νησιά όπου έχουν καταφτάσει οι πρόσφυγες.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Ο πίνακας των «αποτροπών», αντίθετα από τους υπόλοιπους πίνακες, δεν αναγράφει καμία πηγή για τα στοιχεία που παραθέτει. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από το Λιμενικό.




Γιατί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για «αποτροπές» της αστυνομίας ανά νομό, όταν μάλιστα ο ίδιος παραθέτει επανειλημμένα σε δηλώσεις του αριθμούς κατά προσέγγιση και χωρίς τεκμηρίωση, αν δεν εφευρίσκει τους αριθμούς αυτούς κατά το δοκούν για να δημιουργήσει τις εντυπώσεις μιας αυξημένης τάχα απειλής στον Εβρο από δήθεν μαζικό κύμα προσφύγων;...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου