Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2023

Μακελειό στην Ιερουσαλήμ με 8 νεκρούς: Η στιγμή των πυροβολισμών (Βίντεο - Φωτογραφίες)


 


Αντίποινα από τους Παλαιστινίους με αιματηρό χτύπημα σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ.


Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά το μακελειό που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (27/1) σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ. Κατά την επίθεση με πυροβολισμούς στη συνοικία Neve Yaakov έπεσαν νεκροί 8 Ισραηλινοί ενώ τουλάχιστον 10 έχουν τραυματιστεί.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για τρομοκρατική επίθεση.

Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων και μια 70χρονη σε κρίσιμη κατάσταση, ένας 20χρονος άνδρας σε σοβαρή κατάσταση και ένας 14χρονος σε μέτρια προς σοβαρή κατάσταση.

ADVERTISEMENT

Ο δράστης έχει δεχτεί πυρά από την αστυνομία και έχει εξουδετερωθεί, σύμφωνα με το Associated Press.

ιερουσαλημ, επιθεση συναγωγή

ιερουσαλημ, επιθεση συναγωγή

ιερουσαλημ, επιθεση συναγωγή

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης περίμενε έξω από τη συναγωγή και άνοιξε πυρ όταν οι πιστοί βγήκαν από το κτίριο. Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ).

Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος εδώ και χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λαμβάνει ενημερώσεις και πρόκειται να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της κατάστασης.

Η στιγμή των πυροβολισμών:

ιερουσαλημ, επιθεση συναγωγή

ιερουσαλημ, επιθεση συναγωγή

Αντίποινα από τη Χαμάς

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί ήταν αντίποινα για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν την Πέμπτη, κατά την οποία 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες, όπως μεταδίδει η Haartez.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι μετά την αιματηρή επίθεση καταγράφηκαν πανηγυρισμοί στη πολή Τζενίν και άλλες αραβικές πόλεις.

O δράστης της επίθεσης είναι ο Fadi Ayish, κάτοικος της Shuafat.

Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου