Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2023

Το τερματίζει ο Πρετεντέρης: Αν δεν περάσει η πρόταση μομφής να παραιτηθεί ο... Ράμμος!


Γράφει ο Βασίλης Σκουρής


Ποιο λάθος έκανε ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον επιφανή αρθρογράφο!

Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω και δεν πιστεύω στα μάτια μου-δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα εξακολουθώ να κάνω!


Ο Γιάννης Πρετεντέρης, στη σημερινή του στήλη στα «Νέα», ζητάει εάν δεν περάσει η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, να υποβάλλει ο …Ράμμος την παραίτησή του από πρόεδρος της ΑΔΑΕ!

Ο υπογράφων, αποφεύγει συστηματικά να συμμετάσχει σε ενδοδημοσιογραφικές διαμάχες, καθώς ο καθένας γράφει και κρίνεται από όλους- και πρωτίστως από τους πολίτες.Έλα όμως έχουν όρια. Πολύ περισσότερο που είχα συγκρουστεί παλαιότερα σε σύσκεψη με τον τότε εκδότη που δούλευα γιατί είπα πως κατά τη γνώμη μου ο Γιάννης Πρετεντέρης είναι ίσως ο πλέον μορφωμένος δημοσιογράφος στη χώρα - και αυτός… ζήλεψε! Ένας παραπάνω λόγος για μια εξαίρεση στον κανόνα και να ασχοληθούμε με τον Γιάννη Πρετεντέρη και αυτά που αυτά που γράφει σήμερα στη στήλη του.

Γιατί να παραιτηθεί ο Ράμμος, σύμφωνα με τα γραφόμενά του; «Δεν γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή να υποδύεται την αντιπολίτευση, ούτε να πολιτεύεται», γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης, καταπίνοντας όπως ο γλάρος τη μαρίδα αμάσητη την επιχειρηματολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου! Δηλαδή «πολιτεύεται» όταν ασκεί το ρόλο που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα και όταν ενημερώνει τη Βουλή και τους αρχηγούς για τις «επισυνδέσεις» και δεν πολιτεύεται όταν θα συγκάλυπτε την υπόθεση! Ωραία λογική!


«Ο Μητσοτάκης έκανε ένα μεγάλο λάθος. Υποτίμησε την απελπισία των ανθρώπων που παίζουν το κεφάλι τους σε περίπτωση που επανεκλεγεί», γράφει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος! Και εμείς που νομίζαμε πως το λάθος του ήταν οι υποκλοπές και πως πολύ μεγαλύτερο λάθος η επιχείρηση συγκάλυψής τους- τι …μπανάλ άνθρωποι είμαστε! (Αν κατάλαβα καλά, επίσης, ο αρθρογράφος κάνει εμμέσως για προγραφές σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο πρωθυπουργός- γιατί τι άλλο σημαίνει πως «άποιοι παίζουν το κεφάλι τους σε περίπτωση που επανεκλεγεί»;).

Μεταξύ μας, ο Νίξον ήταν άτυχος που δεν ήταν στην Αμερική ορισμένοι έλληνες δημοσιογράφοι! Όχι απλώς δεν θα αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο του «Γουότεργκέιτ», αλλά και θα ζητούμε την παραίτηση όσων αποκάλυπταν το θέμα!

Κρίμα, απλώς κρίμα!
Τι γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» της Πέμπτης έχει ως εξής:


Λάθος

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Ο Μητσοτάκης έκανε ένα μεγάλο λάθος. Υποτίμησε την απελπισία των ανθρώπων που παίζουν το κεφάλι τους σε περίπτωση που επανεκλεγεί. Είναι προφανές ότι δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα να αποδεχτούν τη μοίρα τους. Κι ότι αντιθέτως θα τα παίξουν όλα για όλα. Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιους εννοώ, εντός κι εκτός Βουλής. Στον χώρο της πολιτικής κι αλλού. Τα υπόλοιπα περί δικαιοσύνης και κράτους δικαίου είναι προσχηματικές φανφάρες ενός αμοραλισμού που φλερτάρει τον καθρέφτη του. Ενα τυχαίο γεγονός (η αποκάλυψη της βλακώδους αλλά νόμιμης «επισύνδεσης» Ανδρουλάκη) έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουν τη συζήτηση αλλού και να χρησιμοποιήσουν άλλους δρόμους μήπως ανοίξουν το παιχνίδι. Η προσπάθεια αποδείχτηκε ενοχλητική για την κυβέρνηση (ας πρόσεχε…) αλλά περιορισμένα επιτυχής και αφόρητα βρωμιάρικη. Υπό αυτην την έννοια η πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά απελευθερωτική. Δεν ξέρω αν ήταν στις προθέσεις του αλλά επιστρέφουμε επιτέλους σε πολιτικές διαδικασίες. Εκεί, στη Βουλή και στις κάλπες, όπου οι δημοκρατίες λύνουν τις διαφορές τους. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα λοιπόν και έως την Παρασκευή θα είναι καθοριστικά. Είτε η κυβέρνηση θα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα ανατραπεί. Είτε η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της θα πάνε κουβά για τα περαιτέρω. Αν ηττηθεί η κυβέρνηση, θα παραιτηθεί προφανώς από Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης όπως ζήτησε ο Τσίπρας. Και θα πάμε άμεσα σε εκλογές. Αν η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης αποτύχει, τότε μπορεί να μη φύγει ο Τσίπρας (δεν συνηθίζεται στα κοινοβουλευτικά μας ήθη να παραιτείται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης…) αλλά θα έχει φάει μια τεράστια κατραπακιά. Κανονικά πράγματα, δηλαδή. Ακόμη περισσότερο που εφόσον η Βουλή επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, πολύ δύσκολα θα μείνει στη θέση του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ – μιας ανεξάρτητης αρχής που ελέγχεται από τη Βουλή. Αν η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης ναυαγήσει, η παραίτησή του θα είναι ίσως η πιο αξιοπρεπής λύση. Δεν γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή να υποδύεται την αντιπολίτευση, ούτε να πολιτεύεται. Θα κλείσει έτσι η υπόθεση; Ενδεχομένως όχι. Κάποιοι καθηγητές θα συνεχίσουν να αγορεύουν σε βαριεστημένες εκδηλώσεις και στο Facebook. Κάποιοι πράκτορες θα ανακυκλώνουν αποκαλύψεις. Και κάποιοι υστερικοί θα τσιρίζουν. Στην Ελλάδα ζούμε. Αλλα το θέμα θα έχει κλείσει πολιτικά, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση. Έχουμε και σοβαρότερα πράγματα να μας απασχολήσουν. Εώς τις εκλογές, βεβαίως. Διότι εκεί να δεις αιματοχυσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου