Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2023

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στα Πανεπιστήμια: Χωρίς δωρεάν σίτιση χιλιάδες φοιτητές στο ΠΑΜΑΚ – Χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό στις εστίες της Ξάνθης

 


Μέχρι τη Bουλή έφτασε το ζήτημα της διακοπής δωρεάν σίτισης για χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς δεν επαρκούν τα σχετικά κονδύλια.
Μετά από τις διαμαρτυρίες των γονέων οι οποίοι θέτουν θέμα...καταστρατήγησης του δικαιώματος δωρεάν φαγητού στα ελληνικά πανεπιστήμια για τους φοιτητές. Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες από τους 4.000 φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, δόθηκε αυτή δυνατότητα μόνο 1.911 φοιτητές και οι υπόλοιποι μένος εκτός του εστιατορίου. Κατόπιν αυτών η βουλευτής ζητά από τους υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να τύχουν της ευεργετικής διάταξης του νόμου στο δικαίωμα της δωρεάν σίτισης όλοι οι φοιτητές, που πληρούν τις προϋποθέσεις


Η επιστολή των γονέων:

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δωρεάν σίτιση δικαιούνται 4.000 φοιτητές περίπου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/2012, (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012), στην οποία ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.



Παρά τη βούληση του νομοθέτη, μόνο 1.911 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ, αφού δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ (ήτοι 1,79 ευρώ ημερησίως για τους 1.911 φοιτητές). Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2.100 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν σιτίζονται δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό) αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο. Επίσης, ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1.911 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2.100 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στο άρθρο 4 παρ. 1 αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και στο άρθρο 16 παρ. 4: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Όμως, στην περίπτωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι διατάξεις αυτές καταστρατηγούνται εφόσον μόνο οι 1.911 φοιτητές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση ενώ οι 2.100 όχι.
Χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης



Διακοπές ρεύματος σε δωμάτια στις εστίες του ΔΠΘ στην Ξάνθη καταγγέλλουν φοιτητές του πανεπιστημίου.



Αποκορύφωμα ήταν η διακοπή ρεύματος σε δωμάτια στο κτήριο Α2 από την Παρασκευή 20/01 η οποία επιδιορθώθηκε την Κυριακή 22/01. Σύμφωνα με φοιτητές της «Πανσπουδαστικής» με δικαιολογίες όπως ότι δεν υπάρχει εφεδρικός ηλεκτρολόγος μέσα στο σαββατοκύριακο για να αναλάβει την επιδιόρθωση της βλάβης ή πως δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και λόγω γραφειοκρατίας θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τη Δευτέρα πέταξαν τις ευθύνες από πάνω τους. Δηλαδή, μέσα στο καταχείμωνο χωρίς επαρκή θέρμανση και χωρίς ρεύμα να κάνουμε και μπάνιο με κρύο νερό! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του πανεπιστημίου που εφαρμόζοντας διαχρονικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων αφήνει τις εστίες να ρημάζουν καθώς η συντήρηση αποτελεί κόστος. Καταγγέλλουμε και την λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια βάζοντας εργολάβους σε όλες τις φοιτητικές παροχές και τσακίζοντας τις ανάγκες μας που μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους.



https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου