Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2023

Ξέπλυμα με ζημία άνω των €20 εκατ. για το δημόσιο από τον τηλεαστέρα Νίκο Κοκλώνη




Βασίλης Ανδριανόπουλος

Πόρισμα-καταπέλτης από την αρμόδια αρχή για εικονικές εταιρείες του τηλεπαρουσιαστή που είχε ρίξει κανόνι στην AirFastTickets

Εσκασε η «φούσκα». Εγκληματική οργάνωση που ξεπλένει μαύρο χρήμα προσώπων, χρήμα που προέρχεται από το εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφείται η δράση του γνωστού παραγωγού και παρουσιαστή της σόουμπιζ Νίκου Κοκλώνη σε πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Χρήστου Μπαρδάκη. Ενα πόρισμα που συντάχτηκε από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έπειτα από μακρά έρευνα και το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento από ανώτατους... κύκλους της αρχής, είναι καταπέλτης αναφορικά με τη δράση των εμπλεκόμενων προσώπων και φαντάζει εξόχως απίθανο να μην οδηγήσει στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων. Ενα πόρισμα το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κεντρικού προσώπου Ν. Κοκλώνη.
Τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό ότι ο διάσημος τηλεπαρουσιαστής εμπλέκεται στο επίμαχο κύκλωμα η είδηση μεταδόθηκε σε όλες τις μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. Υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες από το πόρισμα που «καίνε» τον Ν. Κοκλώνη. Μία μόνο απουσίαζε: το όνομά του. Γιατί άραγε;



Εικονικές εταιρείες και €22 εκατ. χρέη

Προσπερνώντας τη μιντιακή σιωπή, που όσο περνούσαν οι ώρες έπαυε να είναι τόσο εκκωφαντική, φαίνεται ότι τελικά τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Ν. Κοκλώνη. Ενα πρόσωπο το οποίο έγινε γνωστό επειδή οδήγησε σε πτώχευση την εταιρεία AirFastTickets την οποία ο ίδιος δημιούργησε και το οποίο πριν από μερικούς μήνες παραλίγο να λάβει πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Η εκταμίευση δεν έγινε ποτέ αφού, κατά πληροφορίες, μπλοκαρίστηκε από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όμως ο Ν. Κοκλώνης δήλωνε ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς καθώς και ότι δεν θα ανεχτεί «να με κάνουν μπαλάκι σε παιχνίδια στα οποία ούτε συμμετείχα ούτε θέλω να συμμετέχω». Μάλιστα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Documento από ανώτατους κύκλους της αρχής, ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να χρωστάει στο δημόσιο φόρους και άλλες εισφορές που ανέρχονται στο ποσό περίπου των 22 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento, ο Ν. Κοκλώνης είχε συστήσει περίπου 15-16 εταιρείες. Οι συγκεκριμένες βρίσκονταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κατά κύριο λόγο εδράζονταν σε χώρες της ΕΕ.
Ο γνωστός παραγωγός και τηλεπαρουσιαστής φέρεται να είχε συστήσει εικονικές εταιρείες στο εξωτερικό από όπου έφερνε μαύρο χρήμα για να το ξεπλένει σε νόμιμες εταιρείες που είχε ιδρύσει στην Ελλάδα. Φαίνεται μάλιστα ότι επιδίωκε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους σε αυτές τις εικονικές εταιρείες συνεργάτες και εργαζόμενούς του από τις εταιρείες που είχε ιδρύσει στην Ελλάδα.
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο Documento κύκλοι από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυτό ήταν πολύ έξυπνο τέχνασμα εκ μέρους του Ν. Κοκλώνη καθώς με αυτό τον τρόπο κατόρθωσε –όπως περιγράφεται στο πόρισμα– όχι απλώς να μην καταβάλλει φόρους, τον ΦΠΑ που εισέπραττε, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει μαύρο χρήμα. Βάσει των όσων σκιαγραφούνται στο πόρισμα, το μαύρο χρήμα –παραμένει άγνωστη η προέλευσή του– ξεπλενόταν από τις εικονικές εταιρείες του εξωτερικού και μεταφερόταν στην Ελλάδα.

Ο κλοιός φαίνεται ότι έχει σφίξει πολύ γύρω του αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, έχουν ήδη δεσμευτεί όλα τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς έχουν ήδη αποσταλεί περισσότερες από είκοσι εντολές δέσμευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μια είδηση που μπορεί εν πρώτοις να προκαλεί εντύπωση, αλλά φαίνεται να δικαιολογείται εξαιτίας των βαρύτατων ποινικών αδικημάτων τα οποία φέρεται να έχει διαπράξει ο παραγωγός και τηλεπαρουσιαστής. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα περιγράφεται η διάπραξη των εξής ποινικών αδικημάτων από τον Ν. Κοκλώνη: απάτη σε βάρος του δημοσίου, φορολογική απάτη, φοροδιαφυγή, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος προσώπων άγνωστης ταυτότητας, τα οποία φαίνεται ότι κινούνταν παράνομα στο εξωτερικό.

Βάσει των όσων καταγράφονται στο πόρισμα, στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός του Ν. Κοκλώνη τουλάχιστον ακόμη επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, ένας λογιστής κι ένας Αλβανός υπήκοος. Μάλιστα το τελευταίο αυτό πρόσωπο φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του Ν. Κοκλώνη και αυτήν τη στιγμή να είναι προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση που αφορά εμπορία ναρκωτικών.


Αναφορικά με τη συνέχεια των ερευνών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento αναμένεται άμεσα να ελεγχθούν οι εκπρόσωποι τουλάχιστον 15 εταιρειών τις οποίες είχε συστήσει στο παρελθόν ο Ν. Κοκλώνης και μέσω των οποίων φέρεται να έχει προκληθεί ζημία στο δημόσιο η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Επίθεση στο Documento με… συνταγή Νικολάου

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής του στο επίμαχο κύκλωμα από το documentonews.gr ο Ν. Κοκλώνης κοινοποίησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram απάντηση-επίθεση στο Documento. Στην επίμαχη απάντηση αναφέρει ότι «σχετικά με το δημοσίευμα του Documento, στο οποίο αναφέρεται το όνομά μου και ότι ελέγχομαι για νομιμοποίηση εσόδων, διευκρινίζω ότι: “Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο. Αναρωτιέμαι πώς το Documento γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια αρχή, ενώ σε εμένα, τον “ελεγχόμενο,” δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό”».

Σε γραμμή Σοφίας Νικολάου ο Ν. Κοκλώνης αφού σημασία δεν έχει τι εντόπισε η Αρχή αλλά πώς το Documento έμαθε για το πόρισμα…


Για ηχηρές απαντήσεις του επιχειρηματία για την υπόθεση χρηματοδότησης της εταιρείας του έκαναν λόγο τα «Παραπολιτικά»



Αναφορικά με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο Ν. Κοκλώνης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο».


Σε γραμμή κυβέρνησης και Σοφίας Νικολάου λοιπόν και ο Ν. Κοκλώνης. Σημασία δεν έχει τι εντόπισε η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημασία έχει πώς έμαθε για το πόρισμα το Documento. Μάλιστα.
Η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό

Οσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εφόσον συνυπολογιστεί ότι ο Κοκλώνης είχε εμφανιστεί και πριν από λίγους μήνες στο προσκήνιο για τους… λάθος λόγους. Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου 2022 αποκαλύφθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης βάσει της οποίας το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Barkingwell Progresse Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία υπάχθηκε στο καθεστώς πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδιοκτησίας Ν. Κοκλώνη βρισκόταν τότε υπό σύσταση και είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 4.000 ευρώ. Κι όμως το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο, η υπαγωγή του οποίου εγκρίθηκε τότε στον αναπτυξιακό νόμο, είχε συνολικό επιλέξιμο κόστος ίσο με 9.935.712,09 ευρώ και συνολικό ενισχυόμενο κόστος 9.935.712,09 ευρώ.

Η γραμμή άμυνας του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη –αναφέρθηκε σε «νέες κατηγορίες του Πολάκη κατά του κ. Κοκλώνη»– ήταν ότι η επίμαχη επιδότηση της εταιρείας του Ν. Κοκλώνη θα γινόταν βάσει του ν. 4399/2016, τον οποίο είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε ακόμη μια φορά τον Αδ. Γεωργιάδη, καθώς ήταν αυτός που βάσει τροπολογίας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το 2021 επέτρεψε την επιδότηση τηλεοπτικών παραγωγών. Μέχρι να ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία ο νόμος απαγόρευε την επιδότηση τηλεοπτικών παραγωγών μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Λεπτομέρειες…Ενώ στην αρχή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την «επένδυση» Κοκλώνη, μετά τον σάλο έσπευσε να διευκρίνησει ότι η εταιρεία του τηλεπαρουσιαστή δεν επιχορηγήθηκε τελικά από τον αναπτυξιακό νόμο



Κι όμως ο Αδ. Γεωργιάδης σε σχετική ανακοίνωση που είχε τότε εκδώσει ανέφερε: «Η καταβολή της επιχορήγησης εξαρτάται από την υλοποίησή της. Οι όροι και οι προϋποθέσεις (νεοσύστατη εταιρεία, χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο κ.λπ.) που αναφέρει είναι η καταγγελία όπως ακριβώς προβλεπόταν στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και έχει ψηφίσει ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Με τον νέο νόμο μας αυτά έχουν αφαιρεθεί. Κοινώς, έγινε ρεζίλι ο Παύλος!».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη εταιρεία του Ν. Κοκλώνη «ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 ευρώ και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα».
Η άνοδος και η πτώση της AirFastΤickets

Το 2014 ο Ν. Κοκλώνης μεσουρανούσε στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα. Ηταν η χρονιά που το πάλαι ποτέ κοσμικό golden boy βραβεύτηκε ως διευθύνων σύμβουλος της AirFastTickets με το βραβείο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα. Μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια η εταιρεία είχε καταφέρει να βρίσκεται στο κατώφλι του αμερικανικού χρηματιστηρίου (Nasdaq) και ο Κοκλώνης φιγουράριζε στις κοσμικές στήλες των περιοδικών και των εκπομπών λαϊφστάιλ.

Ολα ξεκίνησαν το 2009, όταν ιδρύθηκε η AirFastTickets με κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ. Μέσα σε τρία χρόνια η επιχείρηση εξελίχθηκε σε «χρυσωρυχείο» αφού έφτασε να έχει τζίρο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Αυτό ώθησε την εταιρεία να κάνει σημαντικά ανοίγματα στο εξωτερικό, ιδρύοντας το 2012 νέα γραφεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Το αποκορύφωμα ήταν να γίνει ακόμη και χορηγός της ομάδας Μπρούκλιν Νετς του NBA.

Το 2014 άρχισαν τα πρώτα αρνητικά δημοσιεύματα, αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα, τα οποία έκαναν λόγο για συσσωρευμένες οφειλές ύψους 45 εκατ. ευρώ. Λίγο μετά η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), που εποπτεύει για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, έθεσε σε καθεστώς default (χρεοκοπία) την AirFastTickets. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργεί ως διαπιστευμένο από την ΙΑΤΑ πρακτορείο πώλησης εισιτηρίων. Το 2016 η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση. Σταδιακά άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί πανάκριβα περιουσιακά της στοιχεία.

Το 2020 οι πιστωτές του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου AirFastTickets αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Αν και είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που χρεοκόπησε η εταιρεία, δεν είχαν λάβει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ούτε 1 ευρώ από τα 4,2 εκατ. ευρώ των απαιτήσεών τους. Ο σύνδικος πτώχευσης κατέθεσε αγωγή κατά της AirFastTickets σχετικά με την πώληση δύο ακινήτων της σε εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία ζητώντας την ανάκληση των αγοραπωλησιών. Είναι άγνωστη η νομική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, η AirFastTickets θα στοιχειώνει πάντα τον επιχειρηματία Ν. Κοκλώνη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου