Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2023

Ανείπωτη θλίψη σε Τουρκία και Συρία: Σε 7.266 ανέρχονται οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς – Ολονύχτιες έρευνες στα συντρίμμια ΒΙΝΤΕΟ






Συνεχίζονται οι έρευνες σε Τουρκία και Συρία υπό αντίξοες συνθήκες

Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τo cnnturk, ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν. Ο νεότερος απολογισμός των τουρκικών αρχών ανεβάζει σε 7.266 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία.


Υπό αντίξοες συνθήκες – λόγω των μετασεισμών και του ψύχους – τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα και η αγωνία για την τύχη τους κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες.

Συντρίμμια στο Χαλέπι μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: EPA

Σε έκτακτη ανάγκη για 3 μήνες η Τουρκία

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 10 περιοχές που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.


«Η μεγαλύτερη παρηγοριά μας είναι ότι περισσότεροι από 8.000 πολίτες μας έχουν διασωθεί από τα ερείπια μέχρι στιγμής», είπε.

«Εφαρμόζουμε επίσης μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών των επιζώντων, από στέγη μέχρι ρούχα, από τροφή μέχρι θέρμανση. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί στην περιοχή 54.000 σκηνές, 102.000 κρεβάτια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.

.



Όπως ενημέρωσε ο Ερντογάν στην προσπάθεια έρευνας και διάσωσης έχουν ριχτεί 33.317 διασώστες, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς καθώς στην πληγείσες περιοχές καταφτάνουν ομάδες από όλη την Τουρκία και το εξωτερικό.

Το έργο διασωστών δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες καθώς επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι. Ορισμένες φορές με γυμνά χέρια προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια.
Συνδράμει η ελληνική ΕΜΑΚ

Η ελληνική ΕΜΑΚ κατάφερε μετά από τιτάνια προσπάθεια να βγάλει από τα συντρίμμια μίας πολυκατοικίας στην Τουρκία ένα εξάχρονο κοριτσάκι ενώ η αδερφή της δεν τα κατάφερε.

Νωρίτερα, οι διασώστες είχαν απεγκλωβίσει τον 50χρονο πατέρα τους.

Επίσης, το βράδυ της Τρίτης μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες η ελληνική ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα 11χρονο κορίτσι.




Δραματικές οι εκτιμήσεις

Δραματική εκτίμηση έκανε ο ΠΟΥ για τους νεκρούς, αναφέροντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι, ενώ σε πολλές περιοχές απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια.

Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.Εικόνα από τα χαλάσματα από τον σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφία: Twitter

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους.Κτίρια ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία
Οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.Συντρίμμια στο Χατάι μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου