Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2023

Η προσύνοδος των Βρυξελλών και οι πάγοι των Αθηνών...

 



Οι πολικές θερμοκρασίες λόγω της κακοκαιρίας «Barbara» συνέπεσαν με τον πάγο στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις διαδοχικές επιθέσεις στελεχών... της ηγεσίας της Κουμουνδούρου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αναθέρμανση ή γέφυρες ανάμεσα στα δύο κόμματα και τους προέδρους τους δεν προβλέπονται, καθώς η προεκλογική περίοδος είναι μπροστά και η στρατηγική όλων παρομοιάζεται με το «η ζωή σου, ο θάνατός μου». Αν ήταν διαφορετικά, εκτιμούν πράσινες πηγές, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα εκτόξευε πυρά εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την τακτική των χαμηλών τόνων απέναντί του. Ωστόσο, πρώτον η ανάγκη συσπείρωσης του εκλογικού ακροατηρίου που θέλει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός εξουσίας αλλά αμφιταλαντεύεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και δεύτερον η σκέψη μεταφοράς της πίεσης των διλημμάτων στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη τους έκανε να αναθεωρήσουν, συμπληρώνουν στην ανάλυσή τους. Επίσης, διέκριναν πίσω από αυτή τη στάση μια προσπάθεια διαχείρισης ενός κακού αποτελέσματος μετεκλογικά για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να αποκλείουν ότι τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα ενταθούν το προσεχές διάστημα, ιδίως αν δεν διαφανεί προοπτική πρωτιάς.

Στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι θα πορευτούν ώς τις κάλπες προβάλλοντας το πρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που βρίσκεται στον αντίποδα των όσων προβάλλουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αλαζονεία, καθεστωτισμός και ελιτισμός από τη μια, υποκρισία, λαϊκισμός και ανέξοδοι ακτιβισμοί από την άλλη», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του προέδρου, δικαιολογώντας τα όσα είχε πει πρόσφατα για τις δύο όχθες του πολιτικού συστήματος, όπου στη μια βρίσκονται από κοινού Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και στην αντίπερα, το ΠΑΣΟΚ. «Βεβαίως, όταν μας προκαλούν, δεν θα μένουμε με σταυρωμένα χέρια», καταλήγουν. Για τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένει αμετάβλητος ο στόχος του ισχυρού διψήφιου ποσοστού στις κάλπες της απλής αναλογικής και η δέσμευση για σταθερότητα με συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. «Αυτό δεν θα γίνει απροϋπόθετα και για τις καρέκλες. Θα τιμήσουμε την εντολή του λαού, εφόσον υπάρξει προγραμματική συμφωνία», λένε αρμόδιες πηγές αναφορικά με το μετεκλογικό τοπίο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν επικεντρωθεί αποκλειστικά στις εγχώριες προεκλογικές του υποχρεώσεις, θα βρεθεί την Πέμπτη στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται την ίδια ημέρα έκτακτη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό. Το (παραπολιτικό) ενδιαφέρον θα είναι πάντως μεγαλύτερο σε περίπτωση παρουσίας ως παρατηρητή και του Αλέξη Τσίπρα στην προσύνοδο, με δεδομένη την ένταση των τελευταίων ημερών. Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην Κόρινθο και τη Δευτέρα στο Μενίδι...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου