Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2023

Το διπλό μήνυμα...

 



Μηνύματα τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη εμπεριείχε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη... Θεσσαλονίκη, τον τρίτο μεγάλο σταθμό των περιοδειών ενόψει των εκλογών 2023.

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό τού διαμήνυσε ότι δεν φοβάται την σύγκριση μαζί του -αντιθέτως επιδιώκει να γίνει ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό- ενώ στον κ. Ανδρουλάκη κατέστησε σαφές ότι η πρόσκλησή του για συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου είναι “σαφής και έντιμη”.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έγινε ξεκάθαρη μία σαφής διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης οι οποίοι σηκώθηκαν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον κ. Ανδρουλάκη να ομιλεί για μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου θυμίζοντας δηκτικά την συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Έτσι, ενώ η Κουμουνδούρου απάντησε θυμίζοντας τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση και με τη δεξιά του κ. Σαμαρά αλλά και με το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη φαίνεται ότι κατεβάζει τους τόνους σε μία προσπάθεια να διασαφηνίσει ότι ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι “μονομέτωπος” και ότι “δεν ανοίγουμε μέτωπα με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις”. Γίνεται σαφές ότι με έμμεσο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί και το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει την τακτική του “ανιστόρητου διμέτωπου” και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και απέναντι στον ελληνικό λαό”.

Ως προς τα διλήμματα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δεν έθεσε το δίλημμα  “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” όχι διότι δεν τολμά να βάλει τον πήχη της σύγκρισης αλλά γιατί στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση η συγκριση δεν είναι μεταξύ δύο προσώπων καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά ένα πρόσωπο, “αλλά ένα καθεστώς που προσβάλλει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα”. Επομένως, όπως είπε δίπλα στο υφιστάμενο δίλημμα “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης” υπάρχει και το δίλημμα: “Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ”.

Κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα “συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης” που όπως εξήγησε θα περιέχει τις δεσμεύσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στο λαό, ήτοι τη “ρεαλιστική, κοστολογημένη, σταθερή πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης και προς τη σταθερότητα της δικαιοσύνης”.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για τη διασύνδεση και το αλισβερίσι των μαφιόζων με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και διερωτήθηκε εάν γνώριζε ο ίδιος ή και ο υπουργός του κ. Θεοδωρικάκος για την παράνομη δράση αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν και δεν τούς έστειλε στη δικαιοσύνη. “Χρωστάτε μια απάντησε για όσα σκοτεινά συμβαίνουν σήμερα, όχι μόνο στην ΕΥΠ, αλλά ακόμη και στην Ελληνική Αστυνομία” είπε χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ζήτημα του αποκλεισμού ναζιστικών ή εγκληματικών οργανώσεων από τις εκλογές, κάτι που θα διασαφηνιστεί πιθανότατα σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή που θα συζητήσει επί της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου