Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2023

Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από την «καρατόμηση» του υπουργού Άμυνας – Ένας «κατάσκοπος» στη θέση του (Videos)

  


«Ο πόλεμος υπαγορεύει τις επιλογές προσώπων». Με την φράση αυτή ο Ουκρανός βουλευτής Νταβίντ Αραχαμία επιχείρησε να αιτιολογήσει την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας της χώρας, σε καιρό πολέμου και μάλιστα την ώρα που λέγεται πως η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ολεξίι Ρεζνίκοφ λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας στην οποία ανέφερε ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα όλα τα νέα όπλα που υποσχέθηκε η Δύση, αλλά η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να σταματήσει μία ρωσική επίθεση και πρόσθεσε ότι ήδη άρχισε η εκπαίδευση των Ουκρανών στα γερμανικά άρματα μάχης Leopard.
Η καρατόμηση του «αποτελεσματικού» υπουργού

Ο Ολεξίι Ρεζνίκοφ είχε οικοδομήσει «θαυμάσιες» προσωπικές σχέσεις με τους συμμάχους που βοηθούν την Ουκρανία, όπως είχε παραδεχτεί το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτική συνέντευξη ο προσωπικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, όταν ρωτήθηκε για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.


«Ο Ρεζνίκοφ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός ως προς την επικοινωνία με τους συμμάχους μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση», είπε ο Ποντόλιακ, εξηγώντας ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο μια μαθηματική φόρμουλα, αλλά και προσωπικές σχέσεις. Και εμπιστοσύνη».


Τι συνέβη λοιπόν κι αυτός ο άνθρωπος που έχτιζε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμάχους καρατομήθηκε;

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός γίνεται την ώρα που η Ουκρανία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για το μέγεθος που έχει λάβει η διαφθορά στα ανώτερα και ανώτατα κρατικά κλιμάκια, παρότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Η διαφθορά στην Ουκρανία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου βίου, αλλά το εύρος της διαφθοράς που αποκαλύπτεται σε καιρό πολέμου, έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο πιστούς φίλους του προέδρου Ζελένσκι.


«Οι καιροί και οι συνθήκες απαιτούν ενίσχυση και ανασύνταξη. Αυτό συμβαίνει τώρα και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και στο μέλλον», είναι η πολιτικά ορθή εξήγηση που δίνει ο βουλευτής Νταβίντ Αραχαμία για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, άρα και για την καρατόμηση του Ρεζνίκοφ. «Ο εχθρός ετοιμάζεται να επιτεθεί. Ετοιμάζουμε την άμυνα μας», πρόσθεσε.


Ο ίδιος ο Ρεζνίκοφ, ρωτήθηκε την Κυριακή για τη διαφθορά και την κυβερνητική αναδόμηση και παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς του υπουργείου του «απέτυχε» να κάνει τη δουλειά της και πρέπει «να ξεριζωθεί πλήρως». Αισθανόταν όμως σίγουρος ότι θα έμενε στο υπουργείο.

Είχε φτιάξει το δικό του «στρατηγείο» ο Ρεζνίκοφ;

Οι δυτικοί αναλυτές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας δεν επηρεάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. «Δεν έχει τόση σημασία η χρονική συγκυρία», δήλωσε στο Al Jazeera ο Γουίλιαμ Κούρτνεϊ, αναλυτής του αμερικανικού think tank Rand Corporation, «το βασικό είναι ο νέος υπουργός να είναι ικανός».

Στη δήλωση αυτή μπορούμε να «διαβάσουμε» μία έμμεση αμφισβήτηση της «ικανότητας» του Ρεζνίκοφ, παρά τα εύσημα που πήρε από τον σύμβουλο του Ζελένσκι για τις καλές σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους.


Ο Ρεζνίκοφ είναι ένας πολιτικός με καλή εικόνα στη Δύση για την αποτελεσματικότητά του και την αντίληψη που έχει για τις πολιτικές συνέπειες των αποφάσεων που λάμβανε ως υπουργός Άμυνας.

«Ελπίζουμε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και δεν θα επιδιώξει να δημιουργήσει αντίγραφα της στρατιωτικής στρατηγικής», είπε στο Al Jazeera ο αναλυτής του Rand Corporation. Μήπως η απάντηση στο ερώτημα «γιατί καρατομήθηκε ο υπουργός Άμυνας» βρίσκεται σε αυτή τη φράση του Αμερικανού αναλυτή και συγκεκριμένα στη αναφορά για «αντίγραφα στρατιωτικής στρατηγικής»; Και όχι τόσο στην υπαρκτή και γνωστή σε όλους διαφθορά στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της δημόσιας ζωής;
Στη θέση του υπουργού Άμυνας ένας κατάσκοπος

Για την ιστορία, η καρατόμηση του Ρεζνίκοφ έγινε με τη μέθοδο της τοποθέτησης σε κάποιο αξίωμα που ακούγεται ωραία: θα γίνει υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών και στη θέση του υπουργού Άμυνας τοποθετείται ο Κίριλο Μπουντάνοφ, μέχρι σήμερα αρχηγός της στρατιωτικής αντικατασκοπείας.


Η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία εξελίσσεται την ώρα που οι Ρώσοι επιτυγχάνουν αργά και μεθοδικά ενίσχυση των θέσεών τους στην περιοχή του Μπαχμούτ, το οποίο έχουν σχεδόν περικυκλώσει.

Τον πρώτο ρόλο στην ρωσική επίθεση έχουν οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner και ο Γεβγένι Πριγκόζιν, έχει στόχο να κερδίσει την μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη αφότου έγινε η ρωσική εισβολή, πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Αν τα καταφέρει οι Ρώσοι θα ελέγξουν ουσιαστικά το σύνολο του Ντονμπάς. Μία νίκη που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση του Πριγκόζιν στο Κρεμλίνο

https://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου