Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2023

Πρώτη αγωγή επενδυτή κατά Credit Suisse στις ΗΠΑ για "παραπλάνηση μετόχων"

  


Η Credit Suisse δέχθηκε την Πέμπτη την πρώτη αγωγή επενδυτή από τις ΗΠΑ για τις πρόσφατες δυσκολίες της τράπεζας, με τον ισχυρισμό ότι ωραιοποιούσε τις οικονομικές της προοπτικές στα μάτια των μετόχων της, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η προτεινόμενη ομαδική καταγγελία, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, ισχυρίζεται ότι η τράπεζα προχώρησε σε "ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις" στην ετήσια έκθεσή της για το 2021.


Η αγωγή κατατέθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Rosen, η οποία ειδικεύεται στην εκπροσώπηση μεμονωμένων μετόχων σε τέτοιες αγωγές και ήταν επίσης η πρώτη που μήνυσε την Silicon Valley Bank αφότου εκείνη τέθηκε υπό επιτροπεία την περασμένη εβδομάδα.


Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η Credit Suisse δεν εντόπιζε ουσιώδεις αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους, οι οποίες έκτοτε ήρθαν στο φως, σύμφωνα με την καταγγελία.

Μετά τη δημοσίευση στις 9 Φεβρουαρίου της έκθεσης δ’ τριμήνου της τράπεζας για το 2022, η τιμή των εισηγμένων στις ΗΠΑ μετοχών της Credit Suisse μειώθηκε κατά 15,6%, σύμφωνα με την αγωγή.

Η μετοχή υποχώρησε περαιτέρω μετά την είδηση στις αρχές Μαρτίου ότι η τράπεζα θα καθυστερούσε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για το 2022. Η Credit Suisse αποκάλυψε τελικά στις 14 Μαρτίου ότι είχε εντοπίσει "ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο σχετικά με τις οικονομικές αναφορές στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και 2021", σύμφωνα με την καταγγελία.


Στην αγωγή περιλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Axel Lehmann ανέφερε σε πολλά μέσα ενημέρωσης τον Δεκέμβριο ότι οι εκροές είχαν "βασικά σταματήσει" και ότι λίγοι πελάτες είχαν αποχωρήσει, όταν η τράπεζα αντιμετώπιζε πραγματικά σημαντικές εκροές καθ' όλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της.

Ο Lehmann κατονομάζεται ως κατηγορούμενος στην καταγγελία, μαζί με άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους της τράπεζας.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή.

Η υπόθεση είναι η Turner κατά Credit Suisse, 23-cv-01476, Περιφερειακό Δικαστήριο ΗΠΑ, Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ (Κάμντεν).

https://www.capital.gr/diethni/3704557/proti-agogi-ependuti-kata-credit-suisse-stis-ipa-gia-paraplanisi-metoxon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου