Τετάρτη, Μαΐου 31, 2023

Ο Μητσοτάκης πανηγύριζε για τα ναυπηγεία Περάματος, λίγες ώρες πριν το εργατικό δυστύχημα




Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων την Τετάρτη για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, εκεί όπου τη Δευτέρα βρήκε τραγικό θάνατο ένας 47χρονος σε εργατικό δυστύχημα. Ο θάνατός, του, υπήρξε, όπως έχουν καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι, προδιαγεγραμμένος. Οι ίδιοι εξάλλου είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει τους αρμοδίους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εργασία τους. Συνδικαλιστές και μη, επί χρόνια διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, για όσα αντιμετωπίζουν, αλλά και για το γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, στο πλαίσιο προεκλογικών περιοδειών του πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είχε επισκεφτεί και το Πέραμα. Συνοδευόμενος από έναν στρατό δικών του ανθρώπων, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε βρεθεί τότε σε ένα από τα ναυπηγεία, απ’ όπου, μακριά από τα μάτια εργαζόμενων και συνδικαλιστών είχε παρουσιάσει την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυπηγείων ως προσωπικό του στοίχημα. «Η κυβέρνησή μας έχει στηρίξει ουσιαστικά τον ναυτικό – επισκευαστικό κλάδο, υλοποιώντας παρεμβάσεις οι οποίες όχι μόνο έσωσαν εμβληματικά ναυπηγεία, αλλά στήριξαν και τα 24 ναυπηγεία του Περάματος, τα οποία ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις των πελατών τους».

Ίσως άθελά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τους πελάτες των ναυπηγείων, εκείνους δηλαδή οι οποίοι στέλνουν τα καράβια τους για επισκευή, αλλά όχι για τους σκληρά εργαζόμενους. Ένας εξ αυτών, μετά το δυστύχημα της περασμένης Δευτέρας δήλωσε αναφορικά μ’ εκείνη την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «σαν λαγός ο κ. Μητσοτάκης στην προηγούμενη επίσκεψή του πήγαινε σε ένα ναυπηγείο που δεν είχε καθόλου κόσμο. Που διαπίστωσε τον χαμογελαστό κόσμο. Τον καλούμε άμα έχει τα κότσια και τα άντερα να έρθει εδώ πέρα να μας δει. Και όχι εμάς. Ας πάει στο 10χρονο παιδάκι του συναδέλφου και να του πει ότι ‘’ξέρεις κάτι, ο πατέρας σου, επειδή δεν τηρηθήκανε τα μέτρα ασφαλείας γιατί εμείς έχουμε υποβαθμίσει τις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, σκοτώθηκε’’».
Μιλούσε για τα κατορθώματά του την ημέρα του δυστυχήματος

Κατά διαβολική σύμπτωση όμως , ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στο Πέραμα και λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό το δυστύχημα. Σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας 29 Μαΐου, έλεγε: «γιατί το Πέραμα έδωσε 38% στη Νέα Δημοκρατία; Το Πέραμα. Διότι βάλαμε σε τάξη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δώσαμε δουλειές στον κόσμο. Διότι πήγαμε και τους μιλήσαμε για τα προβλήματά τους». «Αν ξαναπάμε στο Πέραμα, σήμερα θα δείτε ότι οι μισθοί οι οποίοι δίνονται στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είναι καλοί μισθοί. Είναι πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό», προσέθετε αλλαζονικά σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, δεν τόλμησε να επαναλάβει τις προεκλογικές μεγαλοστομίες του και τους πανηγυρισμούς του μετά το δυστύχημα. Σαν να μη συνέβη τίποτα, συνεχίζει την προεκλογική περιοδεία του, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Στο πόδι του ωστόσο, άφησε έναν εκ των πλέον προβεβλημένων υπουργών του την προηγούμενη περίοδο. Ο λόγος για τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος δεν δίστασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μόνο λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να δηλώσει και μάλιστα από τηλεοράσεως ότι το Πέραμα ψήφισε ΝΔ, επειδή εκείνη εξασφάλισε περισσότερες θέσεις εργασίας.


«Θέλετε να δείτε το μέσο μισθό σήμερα στο Πέραμα, σε σχέση με το 2018, 2017, που πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με αυξημένο μέσο μισθό, λόγω της πολύ δυνατής αγοράς που υπάρχει στο Πέραμα, το οποίο Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά».Και συνέχισε: «το Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά. Είμαστε Ευρώπη και για αυτό το Πέραμα ψήφισε ΝΔ, που εκεί παλιά ήταν προνόμιο της Αριστεράς. Ψήφισε ΝΔ γιατί πλέον δεν υπάρχει ανεργία στο Πέραμα, όπως υπήρχε».

Ακόμη κι αν η δήλωση του Νότη Μηταράκη ακούγεται χυδαία, κάθε άλλο παρά εκτός γραμμής είναι. Στην πραγματικότητα εξέφρασε με κυνισμό, εκείνο το οποίο και πρεσβεύει και λέει συγκεκαλυμμένα χάρη στους έμπειρους επικοινωνιολόγους ο πρόεδρος της ΝΔ. Ότι για τα κέρδη του μεγάλου και του πολύ μεγάλου κεφαλαίου, μπορεί καμιά φορά να χάνονται και ζωές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου