Τετάρτη, Μαΐου 17, 2023

Σταθερά στην κινδυνολογία της «αστάθειας» με τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ο Μητσοτάκης Νέο εφεύρημα η δήθεν «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», ενώ ο Τσίπρας μιλά για κυβέρνηση μακράς πνοής με το ΠΑΣΟΚ.





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI








Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πόλωση αλλά και στην κινδυνολογία περί αστάθειας και ακυβερνησίας, επενδύει η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης, τα τελευταία 24ωρα πριν τις κάλπες της απλής αναλογικής, με τη «βουβή» προεκλογική ατμόσφαιρα και τον διάχυτο φόβο που προκαλούν οι πολλαπλοί άγνωστοι Χ των επικείμενων εκλογών.


Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσον η πόλωση και το ιδεολόγημα περί σταθερότητας μπορεί να διευκολύνει την κυβερνητική παράταξη να πετύχει τον στόχο της, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει υποτονικό, τουλάχιστον στις δημόσιες εκδηλώσεις τους, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ασυνήθιστα υψηλό και μάλιστα σε κρίσιμες περιφέρειες όπως η Α΄Αθηνών και η Α΄Θεσσαλονίκης, που είναι εκλογικά κρίσιμες για τη ΝΔ.

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό τοπίο, το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό την εμφανή απροθυμία των μικρότερων κομμάτων της κεντροαριστεράς και αριστεράς να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για μετεκλογική συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και το μοναδικό κοινό «τόπο» στον οποίον μέχρι στιγμής συναντώνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ένα πεδίο, που υπό προϋποθέσεις, θα συνιστούσε ουσιαστικό κίνδυνο για την ηγεσία της ΝΔ, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας θα στήσει εξεταστική Επιτροπή και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δύσκολα θα έλεγε όχι σε μία τέτοια πρωτοβουλία, λόγω της προσωπικής του εμπλοκής στην υπόθεση.




Στην επιδίωξή του αυτή, ο κ. Μητσοτάκης «πιάστηκε» χθες από την ερώτηση που έγινε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντηση Τσίπρα στη διακαναλική για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο, προφανώς ξορκίζουν με κάθε τρόπο στο γαλάζιο επιτελείο, καθώς, επίσης υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διέξοδος από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο.

Με πρόσχημα το παραπάνω σενάριο, ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα και για την πρόθεση ορισμένων να βάλουν κάποιους στη φυλακή, προκειμένου, προφανώς, να συσπειρώσει το γαλάζιο ακροατήριο αλλά και να διεγείρει τα αντανακλαστικά όσων κεντρογενών ψηφοφόρων διακατέχονται από «αντισυριζαϊκές» προθέσεις. Ήταν, ωστόσο, και ένα νέο μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίον τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να διαχωρίσει από κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.


«Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια.

Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας την τακτική με την οποία θα κινηθεί τις τελευταίες πέντε μέρες της προεκλογικής περιόδου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου