Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2023

Απάτες και παρατυπίες ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε....

 



...κατέγραψε η OLAF...

Αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην έκθεσή της για το 2022 που είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτήν, εντός του 2022 η OLAF προστάτεψε 600 εκατ. ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων της Ε.Ε.: αφενός συστήνοντας στις αρμόδιες αρχές την επανάκτηση περίπου 426 εκατ. ευρώ και επιστροφή στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από απάτες και παρατυπίες και αφετέρου διαφυλάσσοντας επιπλέον 200 εκατ. ευρώ...

Ο γενικός διευθυντής της OLAF Βίλε Ιτάλα δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πρόληψη παραμένει το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της απάτης. Η OLAF προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή και οι επενδύσεις της Ε.Ε. στα κράτη-μέλη και σε τρίτες χώρες δαπανώνται όπως προβλέπεται».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, οι έρευνες της OLAF σχετικά με τις δαπάνες κονδυλίων της ΕΕ αφορούσαν ισχυρισμούς περί αθέμιτης σύμπραξης, χειραγώγησης διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, σύγκρουσης συμφερόντων και υπερτιμολογήσεων, ενώ τονίζεται ότι η άνοδος των ψηφιακών απατών επιβεβαιώνουν την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.


Όσο για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων και του λαθρεμπορίου, η OLAF αναφέρει ότι το 2022 συνδιοργάνωσε ή παρείχε στήριξη σε διάφορες τελωνειακές επιχειρήσεις και άλλες επιχειρησιακές δράσεις. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν στην κατάσχεση εκατομμυρίων παραποιημένων και επικίνδυνων αντικειμένων προτού αυτά διοεχετευθούν στην αγορά, όπως: ψευδοφάρμακα, παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα παιχνίδια, 531 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και 14,7 εκατομμύρια λίτρα παράνομου οίνου, μπύρας και άλλων οινοπνευματωδών.

►Πάντως, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία

 Καταπολέμησης της Απάτης δεν έχει πρόσβαση στα γραφεία των ευρωβουλευτών χάρη σε μια περίεργη απαγόρευση που νομοθετήθηκε. «Η OLAF δεν συμμετείχε στην έρευνα του QatarGate γιατί, παρ’ όλο που προβλέπεται στις Συνθήκες, το Ευρωκοινοβούλιο δεν μας επέτρεψε να ερευνήσουμε τα γραφεία των ευρωβουλευτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βίλε Ιτάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου