Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023

Είναι γάτα ο Σαρμάς με τη γραβάτα




Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός σπάει με τις στιλιστικές επιλογές του το κατεστημένο του πολιτικού καθωσπρεπισμού

Πουλιά, καραβάκια και άλλα χαριτωμένα σύμβολα είναι η προτίμηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά για τις γραβάτες του. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αυστηρός δικαστικός τολμά να φορά στις δημόσιες εμφανίσεις του γραβάτες που… σπάνε το κατεστημένο του πολιτικού καθωσπρεπισμού!

Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Το dress code της γραβάτας είναι συμβολισμός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, για αυτό οι επιλογές Σαρμά εντυπωσιάζουν. Από την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως πρωθυπουργός, στην έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη, μέχρι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και την ορκωμοσία της Βουλής την προπερασμένη εβδομάδα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός φόρεσε… ιπτάμενα πουλιά και καραβάκια στις ομολογουμένως εντυπωσιακές γραβάτες του. Στην ορκωμοσία των βουλευτών, μάλιστα, πέρασε μπροστά μας φορώντας τα υπέροχα καραβάκια του! Τι δείχνουν; Οτι, παράλληλα με τη θεσμικότητά του, είναι ένας μοντέρνος, ζεστός, με χιούμορ, θετικός άνθρωπος.



Πάντοτε πίσω από τις γραβάτες, το βασικό ανδρικό αξεσουάρ, ιδιαίτερα στην πολιτική, κρύβεται μια ιστορία για τον άνθρωπο που τις φορά. Το καφέ, για παράδειγμα, αν και συνδέεται με τη Γη, στις γραβάτες των πολιτικών έχει άλλη σημασία. Μια καφέ γραβάτα είναι παλιομοδίτικη, άρα και ο πολιτικός (και οι απόψεις του) το ίδιο. Οι μοβ γραβάτες, από την άλλη, ταυτίζονται συχνά με τη θρησκεία, αλλά και με την πολυτέλεια.

Ομως, οι λεγόμενες «αντισυμβατικές» γραβάτες -ριγέ ή καρό ή αυτές με μοτίβα- φοριούνται συνήθως απ’ όσους θέλουν να προκαλέσουν εντύπωση, να τραβήξουν την προσοχή και να φανούν πιο δημιουργικοί και ιδιαίτεροι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Ιωάννης Σαρμάς, που χρησιμοποιεί αυτό το στιλ γραβάτας, «τόσο όσο». Επιλέγει μεν μοντέρνα μοτίβα, αλλά κρατά τα χρώματά τους σε χαμηλούς τόνους του μπλε, ώστε να περνούν σχεδόν απαρατήρητες οι γραβάτες του. Η ευρεία επιστημονική κατάρτιση, η ευρωπαϊκή του εμπειρία και η μεταρρυθμιστική του λογική χαρακτηρίζουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που τολμά και στα προσωπικά του. Είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως ότου εκλεγεί η νέα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, και θα μας μείνει αξέχαστος για τις πρωτότυπες γραβάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου