Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2023

Σημαντικές διαπιστώσεις για τις συστάσεις της επιτροπής PEGA - Aναγκαίος ο έλεγχος σε λογισμικά παρακολουθήσεων Αναγκαίο να υπάρχει έλεγχος από τα κράτη-μέλη αναφορικά με τη χρήση των λογισμικών παρακολουθήσεων.




Jean-Francois Badias / AP






Σε σημαντικές κοινές διαπιστώσεις κατέληξαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι περισσότεροι από τους ομιλητές κατά τη συζήτηση η οποία διεξήχθη με θέμα την έκθεση και τις συστάσεις της Επιτροπής PEGA, με εισηγήτρια την Ολλανδή ευρωβουλεύτρια της Renew Europe, Sophie In’t Veld, σχετικά με τη χρήση κακόβουλων κατασκοπευτικών λογισμικών σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξαγωγή τους σε τρίτα μέρη.


Σύμφωνα με τις περισσότερες τοποθετήσεις, καθίσταται αναγκαίο να υπάρχει έλεγχος από τα κράτη-μέλη αναφορικά με τη χρήση των λογισμικών αυτών, πάνω στην αρχή της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας για το τι συνιστά λόγους εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος και πού γίνεται κατάχρηση των λόγων αυτών και σημειώνεται παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικότητας και των ιδιωτικών επικοινωνιών, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.





Από την πλευρά των προοδευτικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου, Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, καθώς και του Renew Europe, κατέστη επίσης σαφές ότι επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει πιο ενεργά το παρών της στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου που απειλεί τη Δημοκρατία, να επιτηρεί με αποφασιστικότητα τα κράτη-μέλη στην εφαρμογή των συστάσεων που συμπεριλαμβάνονται μέσα στο κείμενο της PEGA, καθώς και να παγώσουν η εμπορική διακίνηση και οι εξαγωγές αυτών των λογισμικών, μέχρι να βρεθεί το σχετικό πλαίσιο που θα εναρμονίζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις εθνικές νομοθεσίες.

Η εισηγήτρια κ. In’t Veld μίλησε συγκεκριμένα για «κρίση στη Δημοκρατία μας» και τόνισε ότι «αν δεν υπάρχουν έλεγχοι δεν υπάρχει και Δημοκρατία». Ως προς τα κράτη-μέλη, κατήγγειλε ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις «η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ούτε σε μία περίπτωση, καμιά έρευνα, αστυνομική η δικαστική, δεν έγινε με λογικό τρόπο, ούτε ένα κράτος μέλος δεν έριξε φως, καμιά άδεια (χρήσης, εμπορίας και εξαγωγής) δεν ανακλήθηκε», ενώ «όποτε και όπου ελήφθησαν κάποια μέτρα, ορισμένες φορές προκάλεσαν επιδείνωση».

Η κ. In’t Veld υπογράμμισε επίσης ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε το παρών σε κρίσεις όπως εκείνες του πολέμου στην Ουκρανία, στην πανδημία και άλλες, «σε ένα τέτοιο θέμα Δημοκρατίας, που είναι η πεμπτουσία της Ε.Ε., η Ευρώπη είναι απούσα με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».


Καθιστάμενη ακόμη πιο σαφής, η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια απευθύνθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέγοντας ότι «στην αυριανή ψηφοφορία μας θα υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις συστάσεις της έκθεσης, αλλά η Κομισιόν θα πρέπει να αναζητήσει όλα τα όρια των αρμοδιοτήτων της για να επανέρχεται και να ελέγχει πώς εφαρμόζονται αυτές οι συστάσεις».

Κατέληξε, λέγοντας ότι με την ψηφοφορία και την υιοθέτηση της έκθεσης και των συστάσεων «η δουλειά δεν τελειώνει εδώ, αλλά τώρα αρχίζει».
Πρακτικές Στάζι οι παράνομες παρακολουθήσεις

Στη δευτερολογία της, παραλλήλισε τις παράνομες παρακολουθήσει με πρακτικές της Στάζι, αναρωτήθηκε «αν διδασκόμαστε από την Ιστορία ή μήπως επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη» και τόνισε ότι «δεν γίνεται να νιώθουμε ασφαλείς απέναντι στον αυταρχισμό μόνο και μόνο επειδή είμαστε Ευρωπαίοι».

Είπε επίσης στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders που ήταν παρών ότι «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει, διότι πώς μπορούμε να βασιστούμε σε εθνικές αρχές να τηρούν τον νόμο από τη στιγμή που οι ίδιες είναι που παραβιάζουν τον νόμο» και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να πέφτει σε ανθρώπους που είναι θύματα η ευθύνη να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι «η εθνική ασφάλεια είναι σημαντική αλλά έχει γίνει καραμέλα για να παραβιάζεται το Κράτος Δικαίου, επομένως χρειάζεται ένας ορισμός τι σημαίνει εθνική ασφάλεια» και ότι «η αντιμετώπιση του να βλέπουμε τη Δημοκρατία μας να καταστρέφεται δεν μπορεί να είναι τεχνοκρατική και γραφειοκρατική».


Από την πλευρά της THE LEFT, δυναμική και ουσιαστική έναντι της Κομισιόν και της στάσης που μέχρι σήμερα επιδεικνύει ήταν η παρέμβαση εκ μέρους του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέλιου Κούλογλου ο οποίος ανέφερε ότι «χαιρόμαστε που σας βλέπουμε έστω μία φορά εδώ, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο που είχαμε το ένα σκάνδαλο υποκλοπών μετά το άλλο η Επιτροπή ήταν απούσα χωρίς εξήγηση».

«Εμείς δεχόμασταν τόσο καιρό επιθέσεις, η εισηγήτρια της έκθεσης δεχόταν επιθέσεις από τα φιλοκυβερνητικά μέσα της χώρας μου, χαρακτηριζόταν «εχθρός του λαού», το ίδιο χαρακτηριζόμουν και εγώ και δεν υπήρχε καμιά αντίδραση από εσάς». «Ώρα να κάνετε τη δουλειά σας», είπε στον Επίτροπο Reynders o Έλληνας ευρωβουλευτής «και να παρακολουθήσετε αν τα κράτη-μέλη ακολουθήσουν τις συστάσεις μας και να φροντίζετε για την εφαρμογή τους».
Τι ειπώθηκε για την Ελλάδα

Στην υπόθεση της Ελλάδας, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης, έγιναν ορισμένες συγκεκριμένες αναφορές, με χαρακτηριστική εκείνη της Γερμανίδας Katarina Barley από τους Σοσιαλιστές, η οποία επεσήμανε ότι επικαλούμενες λόγους ασφαλείας οι κυβερνήσεις δεν έδιναν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις όπως εκείνη στην οποία Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν υπό τη δικαιολογία ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια, ενώ έκαναν την δουλειά τους και απλώς είχαν μία επικριτική ματιά απέναντι στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεωργίου από τη THE LEFT και το κυπριακό ΑΚΕΛ τόνισε τη συμβολή των δημοσιογράφων το να αναδειχθεί το σκάνδαλο με το Predator και κάλεσε την Κομισιόν και το Συμβούλιο να αφήσουν τη μέχρι σήμερα αδιάφορη στάση τους, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδάκη από τους Σοσιαλιστές και το κυπριακό ΣΚ ΕΔΕΚ.
Η Κομισιόν θα εξαντλήσει ό,τι μέσα διαθέτει

Ο Επίτροπος Reynders ανέφερε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει ό,τι μέσα διαθέτει για να αντιμετωπίσει παράνομες δραστηριότητες μέσω κακόβουλων λογισμικών, αλλά στάθηκε στους περιορισμούς που εγείρονται έναντι του ενωσιακού δικαίου σε περιπτώσεις που οι εθνικές αρχές επεξεργάζονται δεδομένα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να προσδιοριστεί τι σημαίνει εθνική ασφάλεια και εθνικό συμφέρον αν έχουμε να κάνουμε με παραβίαση δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχουν περιπτώσεις τρομοκρατίας ή απειλές για τη συνταγματική οικονομική, κοινωνική δομή μίας χώρας, παρ’ όλα αυτά, τα κράτη-μέλη δεν γίνεται να επικαλούνται αόριστα την εθνική ασφάλεια προκειμένου να απέχουν από το ενωσιακό δίκαιο.
Συγκαταβατική στάση από το ΕΛΚ

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης συμπεριλαμβάνονται η συγκαταβατική στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως προς την ανάγκη, πέρα της υιοθέτησης της έκθεσης στην αυριανή ψηφοφορία, της εφαρμογής των συστάσεων στα κράτη μέλη και επίσης, η απουσία ομιλητή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο ο Ισπανός Juan Ignacio Zoido Alvarez από το ΕΛΚ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ορισμένα μέτρα. Επίσης, αν και ομιλητές από τους Σοσιαλιστές και από άλλα προοδευτικά κόμματα ήγειραν ονομαστικά την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, το κόμμα του δεν έλαβε τον λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου