Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023

Ισραηλινός υπουργός παρομοιάζει την εκκένωση της Γάζας με την εκδίωξη των Παλαιστινίων το 1948 Ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θέλει να μειώσει τον πληθυσμό στην περιοχή επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι «δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αυτό».






 


Σπύρος Σιδέρης
 


Ο Ισραηλινός υπουργός Γεωργίας και πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Αβί Ντίχτερ συνέκρινε την εκδίωξη των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό έντονο βομβαρδισμό εδώ και 37 ημέρες, από βορρά προς νότο με τη Νάκμπα, κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους το 1948 για την ίδρυση του Ισραήλ, και χρησιμοποίησε την έκφραση «Νάκμπα της Γάζας το 2023».


Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι υπέστησαν αναγκαστικό εκτοπισμό και σφαγές με την ίδρυση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948 στα ιστορικά παλαιστινιακά εδάφη, αποκαλούν εκείνη την ημέρα «Νάκμπα», που σημαίνει «μεγάλη καταστροφή».

Ο Ντίχτερ χαρακτήρισε τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού και την εκδίωξη των Παλαιστινίων από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ως «Νάκμπα της Γάζας».
 









Κατά τη διάρκεια εκπομπής της ισραηλινής τηλεόρασης Channel 12, ο Ντίχτερ ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή αν η απέλαση των Παλαιστινίων που δέχονται επίθεση από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα προς τα αιγυπτιακά σύνορα ήταν «μια προσωρινή κατάσταση» ή αν «αυτός είναι ο σκοπός του πολέμου».

Ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θέλει να μειώσει τον πληθυσμό στην περιοχή επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι «δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αυτό».


Όταν ο παρουσιαστής επανέλαβε την ερώτησή του λέγοντας αν «Πρόκειται για μια Νάκμπα ή μια προσωρινή κατάσταση;», ο Ισραηλινός υπουργός είπε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη Νάκμπα της Γάζας».
«Νάκμπα της Γάζας το 2023»

Όταν ο παρουσιαστής επανέλαβε αυτή την έκφραση και ρώτησε «Νάκμπα της Γάζας;», ο Ντίχτερ είπε: «Ναι, Νάκμπα της Γάζας το 2023».

Ο Ντίχτερ, ο οποίος ζητά εδώ και πάνω από μια δεκαετία την επανακατάληψη της Γάζας, δικαιολογεί τη «Νάκμπα» και τα επακόλουθά της ως «επιχειρησιακή αναγκαιότητα» για τη «μείωση» της πυκνοκατοικημένης περιοχής, ώστε οι Ισραηλινοί στρατιώτες και τα τανκς να μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια.

Ο Ντίχτερ ωστόσο είναι αβέβαιος για το μέλλον αυτής της επιχείρησης, καθώς γι' αυτόν η πόλη της Γάζας είναι μόνο η καρδιά της λωρίδας της Γάζας και ο βορράς εξακολουθεί να αποτελείται από το Χαν Γιουνίς, τη Ράφα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς παντού τριγύρω.


Οι ανησυχίες σχετικά με τα ισραηλινά σχέδια για την εκδίωξη περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα στην έρημο Σινά της Αιγύπτου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ο Εβραίος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Όφερ Νεϊμάν περιέγραψε την εκδίωξη των ανθρώπων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Γάζας ως «το πρώτο βήμα της εθνοκάθαρσης».

Ο Νεϊμάν δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους της Γάζας στην έρημο Σινά της Αιγύπτου.


Για τους Ισραηλινούς, η 14η Μαΐου 1948, η ημέρα της «ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ», σημαίνει την έναρξη μιας σειράς καταστροφών για τους Παλαιστίνιους, η οποία ξεκίνησε με την αναγκαστική εκδίωξη 957 χιλιάδων ανθρώπων, που αντιστοιχούν στο 67% του πληθυσμού τους, από την πατρίδα τους και την καταστροφή του πολιτιστικού και κοινωνικού ιστού και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Από τότε, ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων έχει αυξηθεί σε πάνω από 6 εκατομμύρια παγκοσμίως. Περίπου 5,3 εκατομμύρια από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Κατά τη διάρκεια της Νάκμπα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 675 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις και σκότωσαν χιλιάδες Παλαιστίνιους. Πολλές ιστορικές παλαιστινιακές πόλεις επίσης εβραιοποιήθηκαν.


Κατά τη διαδικασία αυτή, οι φυλές των Βεδουίνων που ζούσαν στην περιοχή της ερήμου Νεγκέβ εκτοπίστηκαν. Η πολιτιστική ταυτότητα τέθηκε επίσης στο στόχαστρο με την αλλαγή των ονομάτων των οικισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου