Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Ελλάδα - Τουρκία: Αρχίζει ο 4ος κύκλος των διαβουλεύσεων για Μέτρα Εμπιστοσύνης Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν στρατιωτικές και πολιτικές αντιπροσωπείες, ενώ της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Σπύρος Σιδέρης
Στην Άγκυρα στρέφονται τα βλέμματα σε Ελλάδα και Τουρκία σημερα , που θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα ο 4ος γύρος των διαβουλεύσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών μετά από διετή διακοπή.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν στρατιωτικές και πολιτικές αντιπροσωπείες σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ενώ της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.
Η συνάντηση γίνεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των δυο χωρών είναι σε καλό επίπεδο, κάτι που επιτεύχθηκε μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην νοτιοανατολική Τουρκία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περισσότερες από 50 χιλιάδες πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχο Ακτούρκ, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διατηρηθεί η θετική ατζέντα που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών.
Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της ατζέντας της συνάντησης, αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη περαιτέρω της διμερούς συνεργασίας σε θαλάσσιες και αεροπορικές δραστηριότητες για την αποφυγή δημιουργίας έντασης αλλά και για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Επιπλέον αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, παρότι οι δυο χώρες έχουν διαφορετική οπτική στην κρίση, όμως έχουν εκφράσει και οι δυο την ανάγκη για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, μίλησε αποκλειστικά στο iEidiseis λέγοντας ότι έρχονται «καλά νέα», προϊδεάζοντας ότι υπάρχουν απευθείας δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αποσοβούνται εντάσεις εν τη γενέσει τους.
Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν μηδενιστεί σχεδόν οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ για τέσσερις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας δεν έχει γίνει καμιά αναφορά στην Ελλάδα.
Βέβαια δεν λείπουν κάποιες φορές οι λεκτικές εντάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με ότι συνέβαινε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όπου σε κάθε σχεδόν ομιλία του Τούρκου Προέδρου υπήρχε κάποια πρόκληση στην Ελλάδα.
Εξάλλου εν αναμονή του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, οι δυο κυβερνήσεις κρατούν μακριά την ένταση σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ενός οδικού χάρτη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Αυτός ο χάρτης έχει ήδη συζητηθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος και βασίζεται πάνω σε 4 άξονες όπως είχαμε γράψει στο iEidiseis.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, καθώς στις 17 Οκτωβρίου συναντήθηκαν στην Αθήνα η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος ομόλογος της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Ο κ. Ακτσαπάρ είχε επίσης συνάντηση και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με αντικείμενο τη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο εμπόριο την οικονομία την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον.
Βέβαια δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τις συζητήσεις για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας, καθώς αυτό αναμένεται να συμβεί μόνο από τους ηγέτες των δυο χωρών που έχουν και την πολιτική ευθύνη.
Όμως σίγουρα είναι θετικό, σε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι δυο χώρες να μην σπαταλούν πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου