Η επόμενη μέρα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασπασμένο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα να αρνούνται να παραδώσουν την έδρα τους παρά την επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη ότι αυτό ορίζει το καταστατικό του κόμματος.
Τα στελέχη αυτά αποχώρησαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλα 42 μέλη και στελέχη της ΚΕ τα οποία ανήκουν στην τάση της Ομπρέλας. Στην επιστολή που έδωσαν στην δημοσιότητα Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ομπρέλα αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος».
Χαρακτηρίζουν την ομιλία του στην ΚΕ «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς» υπογραμμίζοντας πως «ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστατικά έθεσε».
Σημειώνεται ότι από τους αποχωρήσαντες οι 9 είναι το σύνολο των μελών της Ομπρέλας στην Πολιτική Γραμματεία.
Την ίδια στιγμή πολλοί ισχυρίζονται ότι μέσα από την χθεσινή διαδικασία οι σχέσεις της Έφης Αχτσιόγλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν σε οριακό σημείο με άφορη μία αναπάντητη κλήση στο τηλέφωνο της πρώην υπουργού. Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι η στάση που κράτησε το διήμερο ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην ομάδα Αχτσιόγλου και τους “6 +6 “ οδηγούν και την ομάδα αυτή με βεβαιότητα εκτός ΣΥΡΙΖΑ το άμεσο μέλλον.
Εάν λοιπόν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή τότε το το επιτελείο Κασσελάκη θα βρεθεί σε ένα νέο πρόβλημα από την στιγμή που επτά βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου θα συστρατευθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι και ένας από τους δυο μειονοτικούς βουλευτές θα βαδίσει προς αυτή την πλευρά όλα δείχνουν ότι σύντομα θα δημιουργηθεί μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί κατά 10 βουλευτές.
Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, πολλοί, γι’ αυτό ο πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε την πρόβλεψη του καταστατικού την οποία έχουν υπογράψει όλοι, και η οποία λέει ότι οποίος αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να παραδώσει στο κόμμα την έδρα του.
Όμως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την Ομπρέλα τα όσα συνέβησαν το διήμερο έδειξαν ότι η τάση των προεδρικών έχει αποφασίσει να έχει δυναμικό παρών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη αυτά τα οποία εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα (πρόκειται για την Όλγα Γεροβασίλη, τον Αλέξη Φλαμπουράρη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάνννη Ραγκούση) εμφανίστηκαν να ζητούν να βγει εντελώς το θέμα του δημοψηφίσματος από το τραπέζι.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας έναν ελιγμό υιοθέτησε τις απόψεις αυτές λέγοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές» άρα δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι οι πειθαρχικές ποινές θα εξετάζονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Η απόφαση της ΚΕ πέρασε μάλιστα ομόφωνα.
Το στοίχημα του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι πλέον εάν μπορεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις που θέλουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας το νέο πολιτικό εγχείρημα, που θα δημιουργηθεί από την Ομπρέλα και την Έφη Αχτσιόγλου. Γιατί όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα η ομάδα Αχτσιόγλου θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις της.
Στο προεδρικό στρατόπεδο υπήρχε πάντως ικανοποίηση, αφού όπως έλεγαν, η αποφασιστική του στάση και τα όσα είπε στην ΚΕ έδειξαν ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αφήνοντας πίσω τους τις εσωκομματικές τριβές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου