Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2023

Ο Κασσελάκης στον Γεραπετρίτη - Η παρουσία Τσίπρα ανέβασε το ηθικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ενημέρωση Κασσελάκη ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία. Τι είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Στροφή στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την πολύμηνη και τραυματική εσωκομματική δίνη, επιχειρεί ο πρόεδρος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνοντας μέρα με την ημέρα ένα πολυεπίπεδο πλέγμα πρωτοβουλιών με αιχμή την Οικονομία και τις εξελίξεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.


Δίνοντας τον τόνο, στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τους άξονες πολιτικής στους οποίους το κόμμα θα επικεντρώσει το προσεχές χρονικό διάστημα: φορολογική δικαιοσύνη, διαβίωση κι ασφάλεια του πολίτη, καθώς και στεγαστική πολιτική. Μιλώντας για τους «11» αποχωρήσαντες βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως δεν παρέδωσαν τις έδρες τους, τόνισε πως «βάζουν την φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία». Αναφερόμενος, παράλληλα, στις αναγγελίες Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και ζήτησε απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων σε σχέση με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται, στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτική ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «αναπτέρωσε» το ηθικό των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει τρωθεί από τα δημοσκοπικά ευρήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Γερουσίας συνοδεύτηκε από το παρατεταμένο και μάλλον… εκτονωτικό χειροκρότημα των βουλευτών και στελεχών που πήραν μέρος στην συνεδρίαση.    







Συνάντηση με Γεραπετρίτη

Το πρωί της Παρασκευής (10:30) ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στις 7 Δεκεμβρίου.

Δίνοντας το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «σύγχρονη πατριωτική Αριστερά», σημειώνοντας με έμφαση πως «δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».


Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «άλλωστε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, σε αυτό το πλαίσιο, πως «οι κόκκινες γραμμές δεν είναι εμπόδια στον διάλογο. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει και υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης» και πρόσθεσε πως οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση».
Πρωτοβουλία Κασσελάκη

Μετά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και την προσβλητική ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας επιστολή για κοινή δράση στο μεγάλο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων να στείλουν από κοινού επιστολή για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα προς τους Βρετανούς βουλευτές που συμμετέχουν στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού. «Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία» όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.





«Όπως έχει δηλωθεί ξεκάθαρα σε όλα τα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην UNESCO από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, δεν δυνάμεθα να αναγνωρίσουμε σε κανένα κράτος ή νομικό πρόσωπο, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «σας καλούμε λοιπόν, επικαλούμενοι τις θερμές διμερείς μας σχέσεις, να επανεξετάσετε τη στάση της χώρας σας και να υποστηρίξετε την πρόταση για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εξετάσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα με τη συμμετοχή της UNESCO και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου