Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2024

Καρκίνος: Όχι επάρατη νόσος, όχι έκφραση που τον ωραιοποιεί ή τον παρουσιάζει ανίκητο Ο καρκίνος, το συνέδριο του Economist και η αυτοκτονία του 72χρονου στην Κρήτη.



ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Μία ...βαριά μέρα ήταν η χθεσινή καθώς πλαισιώθηκε από θέματα που αφορούν τον καρκίνο, ένα αδιαμφισβήτητο «αγκάθι» στο χώρο της Υγείας παγκοσμίως... Από τη μία πλευρά διεξήχθη το 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου - Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα» με πολλά νέα για τα όσα επιχειρούνται στη χώρα μας κυρίως μέσω του ταμείου Ανάκαμψης.

Κι από την άλλη πλευρά η παρουσίαση ενός βιβλίου και μίας ταινίας με προσωπικές ιστορίες ασθενών που έσφιξαν το στομάχι σε όσους τα παρακολούθησαν. Η μέρα σημαδεύτηκε ωστόσο λίγο πριν το κλείσιμό της από την πληροφορία για την αυτοκτονία καρκινοπαθούς στην Κρήτη επειδή δεν άντεξε την αναμονή, την αγωνία και τον πόνο...





Ο 72χρονος καρκινοπαθής από το Ηράκλειο Κρήτης έδωσε τέλος στη ζωή του «αναμένοντας το φάρμακο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του», σύμφωνα με καταγγελία συγγενικών του προσώπων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, ο άτυχος άνδρας αντιμετώπιζε μεγάλη ταλαιπωρία και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κόρη του ανέφερε ότι ο πατέρας της ήταν καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο «που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ» και πως «με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, «από τον Άννα στον Καϊάφα», με το port για τη χημειοθεραπεία ήδη ένα μήνα στο σώμα του, τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή το μεσημέρι».


Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου και αφού συλλυπήθηκε τους οικείους του 72χρονου, ανέφερε πως έσπευσε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του νοσοκομείου για να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί.

Εξήγησε λοιπόν: «Στο ηλεκτρονικό σύστημα έχει καταγραφεί και το ραντεβού, για να λάβει τη θεραπεία του, όπου δεν προσήλθε. Και το δεύτερο ραντεβού στο οποίο δεν μπορούσε πλέον να προσέλθει. Το φάρμακο αυτό έλειπε από την Ελλάδα ακριβώς για ένα 24ωρο. Μέσα σε ένα 24ωρο είχαμε λύσει το πρόβλημα του φαρμάκου αυτού. Και για τον συγκεκριμένο ασθενή δεν υπήρχε έλλειψη ούτε ένα 24ωρο γιατί είχαμε βρει από τις αποθήκες».



Όπως και να έχει, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι ο μόνος που παραπονέθηκε για τους αργούς χρόνους στο ΕΣΥ και σίγουρα υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται στη θέση του να δίνουν μάχη με την υπομονή και τον πόνο.
Συνέδριο του Economist

Τo Πρόγραμμα Νοσηλείας στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ), μέσω του οποίου πραγματοποιείται για πρώτη φόρα στη χώρα μας η κατ’ οίκον φροντίδα. Το Ψηφιακό Πρόγραμμα Φροντίδας Ογκολογικών Ασθενών poy χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων, μέσω του οποίου θα συλλέγονται επικαιροποιημένες πληροφορίες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου. To Δίκτυο της Τηλεϊατρικής, το οποίο αναπτύσσεται ολοένα και πιο δυναμικά στη χώρα μας, με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε ποιοτικές και επαρκείς υπηρεσίες υγείας με πρωτεργάτη τη 2η ΥΠΕ που διατηρεί ήδη δίκτυο σε 57 νησιά, με 66 Σταθμούς Ιατρού -Ασθενούς (ΣΤΙΑ) και 19 Σταθμούς Ιατρού- Συμβούλου (ΣΤΙΣ).

Επίσης, όπως σημείωσε η γενική γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, η αποτελεσματική διαχείριση της νόσου και η βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών, προϋποθέτει τη συλλογή αξιόπιστων και επικαιροποιημένων δεδομένων αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε για τη συστηματική συλλογή και καταγραφή στοιχείων αναφορικά με τους χρόνους αναμονής σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία αφορούν στους χρόνους αναμονής των ογκολογικών ασθενών από τη στιγμή της διάγνωσης έως την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας, ανεξαρτήτως μορφής καρκίνου, όπως ενδεικτικά την εφαρμογή ακτινοθεραπείας ή τη λήψη φαρμακευτικής θεραπευτικής αγωγής. Αποτιμώντας τα πρώτα στοιχεία που είναι ήδη στη διάθεσή μας, φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικά, καθώς συμβαδίζουν με το πλαίσιο των στόχων και των προτύπων που έχουν τεθεί και σε άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και κάτι σημαντικό ακόμα: Το νοσοκομείο «Αττικό» προχώρησε σε μια σημαντικότατη πρωτοβουλία ιδρύοντας την πρώτη κλινική για επιζώντες από καρκίνο στη χώρα μας. Η κλινική επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη δευτερογενή πρόληψη, παρέχοντας συμβουλευτική καθοδήγηση για τον τρόπο ζωής μέσω διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας και στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου πλάνου διαρκούς παρακολούθησης για την πρώιμη ανίχνευση ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας.


Επίσης η κατάρτιση και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης & Διαχείρισης του Καρκίνου, με ορίζοντα τετραετίας, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των εν εξελίξει δράσεων και συγχρόνως θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός ανθεκτικού, βιώσιμου πλαισίου για την ανθρωποκεντρική και ολιστική διαχείρισης του καρκίνου, που θα εστιάζει στην Έγκαιρη Ανίχνευση, τη Διάγνωση, τη στοχευμένη και εξατομικευμένη Θεραπεία.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων στο πάνελ του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε: «Από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς το Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κρίκος στην προσπάθεια να πετύχουμε αυτόν το μεγάλο στόχο τον οποίον έχουμε και νομίζω ότι θα είμαστε όπως πρέπει πάνω σε αυτό το πρόγραμμα.

Επαναλαμβάνω όμως, όσο καλή διάθεση και να έχει η πολιτική ηγεσία και όσα χρήματα και να μας δίνει η Ευρώπη και όσο καλή διάθεση να έχει ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμαχία των γιατρών.

Στην πραγματικότητα οι πρωταγωνιστές σε αυτή τη μάχη είναι οι γιατροί, αυτοί θα μας υποδεικνύουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουμε και πως κι εμείς θα πρέπει να βρίσκουμε τους τρόπους για να μπορεί αυτό να υλοποιείται.


Και με αυτό το καλό πνεύμα συνεργασίας θα κινηθούμε. Ασφαλώς τα ογκολογικά συμβούλια θα ενεργοποιηθούν και θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα πιστεύω πάρα πολύ, και πρέπει να το πούμε καθαρά στον κόσμο ότι η μη σπατάλη των πόρων δε γίνεται για λόγους τσιγκουνιάς».
Το βιβλίο «Μία γεύση από ζωή» της Servier

Οι προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κυριολεκτικά της διπλανής πόρτας, που έκαναν μία μέση κανονική ζωή χωρίς καταχρήσεις, έχουν οικογένεια και εργασία, κάποιοι γυμνάζονται, κάποιοι είναι πολύ νέοι ενώ άλλοι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι, αλλά βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη να δίνουν μάχη με τον καρκίνο, καταγράφηκαν σε ένα βιβλίο και 6 εξ αυτών έγιναν ταινία.

Η ταινία άφησε τους συντάκτες Υγείας που την παρακολούθησαν χθες άφωνους για αρκετά λεπτά, με ένα μούδιασμα, και μία μόνο σκέψη να μάς διακατέχει: Πρέπει να κάνουμε σωστή πρόληψη. Κολονοσκόπηση κάθε 5ετία μετά τα 50 μας χρόνια, μαστογραφία ετησίως οι γυναίκες μετά τα 40, όλοι να ακολουθούμε το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που μάς συστήνουν οι γιατροί. Μόνον αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου