Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

Σκληρά αντίποινα με «σύνεση» εξετάζει το Ισραήλ...







...ενώ η Τεχεράνη προειδοποιεί ...
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξετάζει τους τρόπους «απάντησης» στην ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, πλήττοντας την καλύτερα φυλασσόμενη αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ. Υπενθυμίζεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Η... ενέργεια του Ιράν τροφοδότησε εύλογους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.




Σήμερα έλαβε χώρα ακόμα ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, με αντικείμενο τα επιχειρησιακά σχέδια που φέρεται να έχουν ετοιμαστεί και να έχουν παραδοθεί στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε χθες πως «τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση».


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times of Israel, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο σταθμίζει μια «οδυνηρή» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία πάντως δεν θα πυροδοτήσει περιφερειακό πόλεμο.


Επίσης ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12 δημοσίευσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε μια σειρά επιλογών, τονίζοντας ότι πρόθεση του Ισραήλ είναι να βλάψει το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το Ισραήλ επιθυμεί να υπάρξει συντονισμένη δράση με τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντως έχουν τονίζει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε άμεση επίθεση κατά του Ιράν.


Από την πλευρά της, η Wall Street Journal –επικαλούμενη Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους– ανέφερε πως το Ισραήλ εξετάζει να απαντήσει άμεσα στην επίθεση του Ιράν. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την περαιτέρω κλιμάκωση.




«Θα απαντήσουμε πιο σθεναρά...»


Τη στιγμή, λοιπόν, που παραμένει ακόμα άγνωστος ο χρόνος αλλά και ο τρόπος «απάντησης» του Ισραήλ στο Ιράν, η Τεχεράνη προειδοποιεί με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση, σε περίπτωση ισραηλινής αντίδρασης. Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.


Νωρίτερα, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως «οποιαδήποτε επερχόμενη ισραηλινή ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με δεκαπλάσια σοβαρότητα», ενώ επικαλέστηκε το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, για επίθεση κατά διπλωματικού σώματος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έλαβε τα «ελάχιστα απαραίτητα τιμωρητικά μέτρα κατά του επιτιθέμενου σιωνιστικού καθεστώτος προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά του συμφέροντα και την εθνική του ασφάλεια».


Κάλεσμα Δύσης για αποφυγή κλιμάκωσης


Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Δύσης εκφράζουν μεν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα καλούν σε εκτόνωση της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως δεν δίνουν το πράσινο φως στο Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσει σε αντίποινα που θα επιδεινώσουν τα πράγματα.


Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Όπως δήλωσε, οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν. «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ. «Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας...», πρόεσθεσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.




Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.




Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.


Στο μεταξύ, και η Γαλλία ένωσε τη φωνή της με τους συμμάχους της, καλώντας το Ισραήλ να αποφύγει την κλιμάκωση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε πως το Παρίσι είναι δίπλα στο Ισραήλ, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του, αλλά ταυτόχρονα ζητά να τεθεί ένα όριο για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Όπως πρόσθεσε, το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί «στην απομόνωση του Ιράν, στο να πειστούν οι χώρες της περιοχής ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, στην αύξηση των κυρώσεων, στην ενίσχυση της πίεσης για τις πυρηνικές δραστηριότητες» του Ιράν.




«Μία επιπλέον επιδείνωση στην Εγγύς ή στη Μέση Ανατολή» θα μπορούσε να έχει «βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» στον πλανήτη, δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Είτε πρόκειται για τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, είτε για τους κινδύνους κλιμάκωσης στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή ή ακόμα και για την διατήρηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όλα αυτά τα γεωπολιτικά γεγονότα επιβαρύνουν τρομερά την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο υπουργός.




Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης. «Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ πέτυχε με τους διεθνείς εταίρους και εκείνους στο έδαφος να αποκρούσει αυτή την επίθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακός (...). Είναι μια επιτυχία που ίσως δεν πρέπει να χαθεί, εξ ου και η συμβουλή μας να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


► Στη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.



Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου