Κυριακή, Απριλίου 28, 2024

Νέοι «κίνδυνοι από Βορρά»: Λόγω της κυβερνητικής αδράνειας και της ανόδου των εθνικιστών στα Σκόπια Το εθνικιστικό VMRO ante portas, ενώ η κυβέρνηση «πληρώνει» ότι δεν πέρασε από τη Βουλή τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών.



AP Photo/Boris Grdanoski

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με εύλογο προβληματισμό αντιμετωπίζει η Αθήνα τη διαφαινόμενη ανάδειξη των εθνικιστών στα γειτονικά Σκόπια, καθώς αν επικρατήσει η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα, τότε σχεδόν προεξοφλείται ότι θα ακολουθήσει μία επιθετική ρητορική έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, έχει ήδη απειλήσει ότι δεν αποδέχεται τη συνταγματική ονομασία της χώρας όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την ονομάζει «Μασεντόνια».

Έμπειροι διπλωμάτες συστήνουν ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι σε μία συγκυρία που η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις της με τη Βουλγαρία θα το σκεφτεί πολύ να εγείρει αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. και ότι όλα τα παραπάνω λέγονται για ψηφοθηρικούς λόγους, λόγω εκλογών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η αναβολή κύρωσης των τριών συμφωνιών, οι οποίες εκκρεμούν από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» στην επιθετική ρητορική της γείτονος έναντι της χώρας μας.


Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συμβάσεις, η κύρωση των οποίων εκκρεμεί από το 2020, αφορούν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας αλλά και το θέμα της φύλαξης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας , το οποίο θεωρείται κρίσιμο. Η κυβέρνηση παίζει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια «καθυστερήσεις», προκειμένου να μην προκαλέσει τα αντανακλαστικά των βουλευτών αλλά και ψηφοφόρων της που διαφωνούν κάθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί.

Και η χώρα μας, όμως, μπορεί να ισχυριστεί βασίμως, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, την εξαιρετικά αργή διαδικασία αντικατάστασης των δημοσίων εγγράφων της χώρας (ταξιδιωτικά έγγραφα, υλικό δημόσιας διοίκησης, ταυτότητες, άδειες οδήγησης κ.ά.) με νέα που αναγράφουν την εθνική αλλά και διεθνώς νόμιμη ονομασία της χώρας, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η μεταβατική περίοδος έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά η διαδικασία προχωράει με ρυθμούς «χελώνας».


Η Αθήνα προετοιμάζεται ήδη για την πιθανότητα, η κ. Σιλιάνοφσκα, αν εκλεγεί, να κάνει άμεσα δημόσια αναφορά στον όρο «Μακεδονία». Αν αυτό συμβεί, τότε η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα σε διάβημα διαμαρτυρίας για την παραβίαση της θεμελιώδους για τη χώρα μας μέριμνας της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή του γεωγραφικού προσδιορισμού της χώρας.

Αυτό σε διαδικαστικό επίπεδο. Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, θα ανοίξει ξανά ένα μέτωπο, το οποίο ουσιαστικά είχε κλείσει με τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και η Αθήνα θα κληθεί να διαχειριστεί ένα νέο, εθνικιστικό σύστημα εξουσίας, με άριστες σχέσεις με τη Μόσχα αλλά και την Άγκυρα.


ADVERTISING


Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 8 Μαϊου και συμπίπτει χρονικά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου