Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Ο «πήχης» του 17% και τα σενάρια της επόμενης μέρας για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 17% ο Κασσελάκης θα καθορίσει την επόμενη μέρα - Αν όχι, οι εξελίξεις θα ειναι ραγδαίες.




EUROKINISSI

 
 


Επάνω από το εκλογικό τραπέζι των ευρωεκλογών ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα - αν όχι το πιο βασικό - είναι το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένα αποτελεί το προσωπικό στοίχημα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Και αυτό καθώς ο στόχος δεν είναι μόνο η δεύτερη θέση αλλά αυτή να συνοδευτεί με ένα καλό αποτέλεσμα.


Να πιάσει, με άλλα λόγια, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εθνικές εκλογές. Αυτό το 17,8% δείχνει τόσο για τον Κασσελάκη όσο και για την Κουμουνδούρου να είναι ο πήχης.

Αναλυτές και δημοσκόποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, εκτιμούν πως αν τελικά το 70% όσων δηλώνουν στις μετρήσεις πως θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές πάνε στις κάλπες το ποσοστό που θα «γράψει» ο Κασσελάκης θα κυμανθεί στο εθνικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και κατά τι παραπάνω.


Οι εκτιμήσεις αυτές μένει, αναμφίβολα, να επιβεβαιωθούν το βράδυ της ευρωκάλπης. Τόσο για το ποσοστό εκείνων που εντέλει θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ποσοστό που θα λάβει η Κουμουνδούρου στη μάχη των ευρωεκλογών.


Η δύσκολη παρτίδα στις Ευρωεκλογές 2024

Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη παρτίδα των ευρωεκλογών δείχνει να είναι καθοριστική για τον Στέφανο Κασσελάκη τόσο για την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό όσο και για την εντός του ΣΥΡΙΖΑ επόμενη ημέρα της εκλογικής μάχης.


Στο πρώτο του εκλογικό crash test έχει ιδιαίτερη σημασία να διατηρήσει αφενός τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Σε επίπεδο μετρήσεων αυτή την στιγμή δείχνει να κερδίζει το στοίχημα.

Εάν επιβεβαιωθεί και το βράδυ των ευρωεκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιάνει 17% και πάνω και να κλειδώνει την δεύτερη θέση ο Κασσελάκης αφενός θα έχει κερδίσει το παιχνίδι στον χώρο της αντιπολίτευσης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου θα έχει επιβεβαιώσει την ηγετική του φυσιογνωμία εντός της Κουμουνδούρου.

Αποδυναμώνοντας, καθώς θα έχει κερδίσει το εκλογικό στοίχημα, κάθε φωνή αμφισβήτησης εναντίον του, ευνοώντας τα προσωπικά του στοιχήματα μιας και θα έχει αναδειχθεί κυρίαρχος στο εσωτερικό του κόμματος και βάζοντας, ταυτόχρονα, τις βάσεις για τον δικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον περιγράφει ο ίδιος στις δημόσιες παρουσίες και παρεμβάσεις του.


Ωστόσο, αν η έκβαση της εκλογικής αναμέτρηση φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό χαμηλότερο, της τάξης του 14-15%, δεν είναι λίγοι, εντός και εκτός της Κουμουνδούρου, οι οποίοι εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί για το αποτέλεσμα και θα ζητηθούν ευθύνες για τη στρατηγική του κόμματος.

Με άλλα λόγια θα ανοίξει ο χορός της αμφισβήτησης εντός της Κουμουνδούρου μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τις δυο διασπάσεις του κόμματος και την πολύμηνη εσωστρέφεια που είχε βυθιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση.


Από τα παγωτά στα εμβόλια

Για μια Κουμουνδούρου, αυτή την στιγμή, που βαδίζει σε μια… κόκκινη κλωστή δεμένη. Εκλογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, η προεκλογική περίοδος, οι ευρωκάλπες. Μαζί, πρόσωπα παλιότερα, νεότερα και εσχάτως νεόκοπα στα «νερά» της Κουμουνδούρου.

Οι «παφλασμοί» από τα «κουπιά», ωστόσο, αναδύουν «ζωγραφιές» που δεν «κουμπώνουν» σε μια εκλογική πορεία με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από «παγωτά που σκοτώνουν» και φτάνουν τους «λογαριασμούς» πίσω στην εποχή της πανδημίας, στα εμβόλια, στα μονοκλωνικά.


Η πρόσφατη αναφορά Κασσελάκη για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά» έφερε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να λέει, μεταξύ άλλων: «Δεν έχετε ακούσει νέα παιδιά να λένε "αυτό το παγωτό σκοτώνει”;». Ο Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε πως «ο κύριος Σπηλιωτόπουλος δεν έχει θεσμικό ρόλο, δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ» και πως είναι ένας σύμβουλος επικοινωνίας με επαγγελματική σχέση.

Σφοδρή μάλιστα ήταν η αντίδρασή του, όταν σχολίασε τις δηλώσεις των Θανάση Οικονόμου και Βαγγέλη Αντώναρου περί ενδεχόμενης διαγραφής των Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι είχαν κρατήσει αποστάσεις από την αναφορά Κασσελάκη.

«Είναι ο κ. Οικονόμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας; Είναι ο κ. Αντώναρος στην Επιτροπή Δεοντολογίας;» είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με προγραφές» και λέγοντας: «Που αποσκοπεί αυτό το κλίμα; Έχουμε κομματόμετρο;».



Το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει καραμανλικός» έστειλε ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας πως «ο κ. Κασσελάκης οφείλει να το σέβεται αυτό, αν και εντάξει, υπάρχουν πολλές στιγμές και τότε διαφοροποιούνται πιθανά κάποια στελέχη που… φαλτσάρει λίγο».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου για τα «παγωτά που σκοτώνουν» ο Χρήστος Σπιρτζης ανέφερε ότι «νομίζω ότι αν τον συμβούλεψε ο κύριος Άρης Σπηλιωτόπουλος τον Πρόεδρο μας να έχει μια τέτοια επικοινωνιακή τακτική, στο πρώτο εγχείρημα απέτυχε».
Ο καυγάς Γεροτζιάφα - Πολάκη για την AstraZeneca

Μέσα σε αυτό το κλίμα έναν πρωτοφανή τηλεοπτικό καυγά έστησαν ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Παύλος Πολάκης με αφορμή το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας μιλώντας στο KontraChannel αναφέρθηκε στα εμβόλια και σχετικά με τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι επιστήμονες για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων έκανε λόγο για «τραμπικούς φασίστες» και «ακροδεξιούς και σκοταδιστές».

Ενώ για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τα εμβόλια είπε πως «εγώ δεν απαντάω τίποτα στον κ. Πολάκη διότι δεν ασχολούμαι με τέτοιου τύπου τοποθετήσεις και επίσης θα σας πω το εξής: διάβασα την ανακοίνωση του κ. Πολάκη. Μου θύμισε τις διάφορες ανακοινώσεις που βγάζανε όλοι οι φασίστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως επίσης, αυτό το σωπάστε τώρα, που είχε στην τελευταία ως ανάλυση αναρωτιέμαι τι διαφορά είχε από το σκαμπίλι που έριξε ο Κασιδιάρης στην κυρία Κανέλλη. Της ίδιας κατηγορίας είναι».

Στην τηλεοπτική συζήτηση παρενέβη ο Παύλος Πολάκης λέγοντας πως «πραγματικά δεν μπορώ να ακούω την απερίγραπτη μπουρδολογία και ελεεινή τοποθέτηση του κ. Γεροτζιάφα. Γιατί έπρεπε να εμβολιαστούν οι πάντες και όχι οι ευπαθείς ομάδες, όπως έλεγα».



Μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε πως «μετά τον μαλώσανε και το γύρισε τον σκοπό ο κ. Γεροτζιάφας, γιατί το εργαστήριο του στη Σορβόνη χρηματοδοτείται από τη Pfizer και προφανώς του διαμήνυσε ότι θα του κόψει τη χρηματοδότηση και το γύρισε και αυτός στο μοναδικό όπλο του εμβολίου», αφήνοντας μάλιστα υπαινιγμούς για «το πως γίνανε καθηγητές και τι τσάντες κουβαλήσανε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου