Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Ρήγμα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά: Η Λεπέν δεν θέλει το γερμανικό AfD στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από το ακροδεξιό παρελθόν του, ενώ το AfD έχει ολοένα και πιο σκληρές απόψεις.



AP Photo

 
 


Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες να απομένουν για τις Ευρωεκλογές, η ακροδεξιά της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή αφού η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως δεν θέλει να συμμετέχει στην ίδια ευρωπαϊκη ομάδα με το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)».

«Μετά από πρόσφατες δηλώσεις του AfD, δεν θα καθίσουμε μαζί τους κατά την επόμενη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο POLITICO η Caroline Parmentier, βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης και υπεύθυνη Τύπου της εκστρατείας της ΕΕ, σε γραπτή δήλωση, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά της Libération.






Το γαλλικό κόμμα, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να προσελκύσει ψηφοφόρους και να αποστασιοποιηθεί από το ακροδεξιό παρελθόν του, ενώ το AfD έχει ολοένα και πιο σκληρές απόψεις.

Τόσο το γαλλικό όσο και το γερμανικό κόμμα είναι μέλη της ομάδας Identity and Democracy (ID) στο κοινοβούλιο της ΕΕ, η οποία προβλέπεται να αυξήσει τα ποσοστά της στις εκλογές του Ιουνίου. Η Parmentier δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν η Εθνική Συσπείρωση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ομάδα ID ή εάν θα επιδιώξη την αποβολή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος από αυτή.


«Αυτό δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην ταυτότητα σε μελλοντική θητεία, καθώς έχουμε αρκετές εθνικότητες για να διατηρήσουμε την πολιτική μας ομάδα», είπε ένας σύμβουλος της Λεπέν, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους μας ότι δεν επιθυμούμε να καθίσουμε μαζί τους [AfD] στον σχηματισμό της επόμενης ομάδας».
Τι προκάλεσε το ρήγμα της Λεπέν με την ΑfD;

Η απόφαση του κόμματος της Λεπέν ελήφθη μετά τα σχόλια του Μαξιμίλιαν Κραχ της AfD αναφορικά με τα εγκλήματα των Waffen-SS στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Επειδή ένα άτομο ήταν μέλος των SS, «δεν ήταν αυτόματα και εγκληματίας», υποστήριξε ο Κραχ – σχόλια που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία, όπου παραμένουν ζωντανές οι μνήμες από τη ναζιστική κατοχή από το 1940 έως το 1944, τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταναγκαστική εργασία και τη βάναυση καταστολή των κινημάτων αντίστασης. Τα SS συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό σε πολλά από τα πιο διαβόητα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ναζί.

«Το AfD έχει ξεπεράσει τις γραμμές που θεωρώ κόκκινες», δήλωσε ο υπαρχηγός της Λεπέν, Τζόρνταν Μπαρντέλα, επικεφαλής της λίστας υποψηφίων του RN, σε εκλογικό ντιμπέιτ στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI.





Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα χτίσει «νέες συμμαχίες» μετά τις ευρωεκλογές και ότι θα επιδιώξει να είναι μέρος της μεγαλύτερης δυνατής ομάδας στο κοινοβούλιο. Ο Μπαρντελά «αποφάσισε να μην κάθεται πλέον με» μέλη της AfD στο ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της εκστρατείας του RN, Αλεξάντρ Λουμπέ. «Είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις» με τη AfD, είπε ο Λουμπέ, «αλλά τα διδάγματα δεν αντλήθηκαν.

Ο Anders Vistisen, ένας Δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής του οποίου το κόμμα ανήκει επίσης στην ομάδα ID, κάλεσε το AfD να «ξεφορτωθεί τον Krah» ή να αποχωρήσει εντελώς από την ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου