Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Ουκρανία: Σε κρίσιμη φάση ο πόλεμος τους επόμενους δύο μήνες...

 




Ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας εκτιμά πως ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες, λίγες μέρες αφού στο Κρεμλίνο ήχησε «καμπανάκι» για πιθανό «τεράστιο κίνδυνο» από τυχόν αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία...


«Η Ρωσία γνωρίζει ότι, αν λάβουμε αρκετά όπλα σε ένα ή δύο μήνες, η κατάσταση θα στραφεί εις βάρος της», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντερ Παβλιούκ στο περιοδικό The Economist τονίζοντας ξανά πως το Κίεβο έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα και εκτιμώντας ότι αυτή θα ενισχυθεί από την επικειμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα παραμείνει επικεντρωμένη στην αργή προέλασή της στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά. Η Ρωσία «δοκιμάζει τη σταθερότητα των γραμμών μας προτού επιλέξει την πιο κατάλληλη κατεύθυνση» είπε, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο.


Ο Παβλιούκ φάνηκε να υποτιμά τη σημασία ενδεχόμενης απώλειας της πόλης Τσάσιβ Γιαρ, επίσης στα ανατολικά, η οποία θεωρείται κρίσιμη ώστε η Μόσχα να καταφέρει να ελέγξει άλλες πόλεις, όπως το Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ. Η απώλεια του Τσάσιβ Γιαρ δεν θα «είναι αποφασιστικής σημασίας» καθώς είναι «ένας απλός αστικός οικισμός», εκτίμησε.

Επίσης, σημείωσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον για το Κίεβο, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, αφού αρχικά προσπάθησαν να προελάσουν προς την πρωτεύουσα.

«Η υπεράσπιση του Κιέβου παραμένει μία από τις βασικές μας ανησυχίες, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ανατολικά», δήλωσε στον Economist. «Είναι η καρδιά της Ουκρανίας και γνωρίζουμε τον ρόλο κλειδί που θα παίξει η άμυνα της πρωτεύουσας στο μέλλον», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη του Παβλιούκ έγινε πριν η Ρωσία επιτεθεί με τεθωρακισμένα σε περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαρκόβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι η χώρα του έχει ανάγκη οι μελλοντικές παραδόσεις βασικών όπλων να γίνονται «στην ώρα τους».

Οι παραδώσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο καθυστερούσαν επί μήνες καθώς το πακέτο βοήθειας που προωθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, είχε μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο λόγω των διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου