Κυριακή, Μαΐου 12, 2024

Με υψηλά ρίσκα και χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα Μαξίμου και ΥΠΕΞ κρατούν χαμηλά τη …μπάλα των προσδοκιών για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία.



Kayhan Ozer/Pool via AP

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Μέσα σε ένα «εύθραυστο» κλίμα αναχωρεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για την Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί τη Δευτέρα για τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών κρατούν χαμηλά τη …μπάλα των προσδοκιών αλλά και τους τόνους και επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις εκ μέρους του κ. Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.


Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με την πρόθεση να αναδείξει τα θετικά για τις δύο χώρες από τη μέχρι σήμερα υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, χαμηλής πολιτικής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους τρεις πυλώνες, που ήδη έχουν διαμορφωθεί, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της επόμενης συνάντησης των δύο ηγετών τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Επαναπροσέγγιση των δύο χωρών



Όπως σημειώνει και θα επαναλάβει στον κ. Ερντογάν, η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, κάτι που φάνηκε με τη μείωση τω μεταναστευτικών ροών αλλά και με τα οφέλη για τις δύο χώρες από τη συμφωνία για βίζα εξπρές 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται πιο εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 




Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε δημοσίως, θα θέσει ενώπιον του Τούρκου προέδρου την ενόχληση της Αθήνας για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κίνηση που ενισχύει την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερά μία ισλαμική στροφή της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν.

Αύριο, εξάλλου, θα δημοσιοποιηθεί η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το θέμα της Μονής της Χώρας δεν είναι διμερές αλλά ένα διεθνές ζήτημα.





Χθες, από τη Χίο την οποία επισκέφτηκε χθες, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα για το αφήγημα του Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας», για την επαναφορά ης απαίτησής του για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κ.α.

«Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μία στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνηση μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το στρατόπεδο Γκιάλα.

Η παραμονή του πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα θα είναι ολιγόωρη και η επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν έχει σχεδιαστεί σε κάθε λεπτομέρεια, με την Αθήνα να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν απρόοπτο εκ μέρους του Τούρκου προέδρου. Σημειωτέον, ότι χθες, τα τουρκικά ΜΜΕ προανήγγειλαν ουσιαστικά την πρόθεση του κ. Ερντογάν να θέσει στον Ελληνα πρωθυπουργό θέμα διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ατζέντα των συνομιλιών

Η ατζέντα της συνάντησης προετοιμάστηκε διεξοδικά τους προηγούμενους πέντε μήνες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και οριστικοποιήθηκε κατά την τελευταία τους συνάντηση στο Λονδίνο.


Όπως συμφωνήθηκε, ψηλά στο τραπέζι της συνάντησης θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία, αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, όπως και ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου