Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024

«Γαλάζια» διγλωσσία για τη Συμφωνία των Πρεσπών





Για την ψήφιση της Συμφωνίας το 2019 ο κ. Μητσοτάκης έβαλε μπροστά το «Ποτάμι», για να συμπληρωθούν τα «κουκιά» στη Βουλή, ώστε να μη «βραχεί» πριν από τις εκλογές




Η διγλωσσία που εκδηλώνεται στα ρετιρέ της Ν.Δ. για τους χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων μετά τις τελευταίες εξελίξεις εμπεριέχει -όπως συζητείται και στα «γαλάζια» πηγαδάκια- κι ένα στοιχείο σκηνοθεσίας. Αλλά κι αυτό μαρτυρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση…

Από τη μία η Ντόρα, που -στην ίδια γραμμή με τον… αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον Κοτζιά- λέει «ναι» στα μνημόνια συνεργασίας για να συγκρατήσει τους κεντρώους, που είναι και το αγαπημένο εκλογικό target group του Κυριάκου. Κι από την άλλη ο Βορίδης, που ανέλαβε με το «όχι» να καθησυχάσει τους υπ’ ατμόν δεξιούς. Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει βέβαια αυτό που λέγεται για τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη ή το άλλο με τα πολλά παλούκια

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται πάντως και στα χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμη και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται, κινούνται με ιδιαίτερο άγχος σε διαφορετικές γραμμές. Μέχρι και φωνές περί «κατάπτυστης συμφωνίας» και «καταγγελίας» της ακούγονται από κάποιους. Σουρεαλισμός πλήρης.

Αυτή την τακτική δεν την ακολουθεί ασφαλώς πρώτη φορά η Ν.Δ. Το έκανε ως αντιπολίτευση, το έκανε και ως κυβέρνηση

Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ -εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών- είχε υποστεί πλήρη κατάρρευση στη βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα, τότε η Ν.Δ., έχοντας καλλιεργήσει (ψευδείς) προσδοκίες και έχοντας δώσει υποσχέσεις για τροποποίησή της έως και για υποβολή βέτο, πέτυχε να εκτιναχθούν τα δικά της ποσοστά στις αντίστοιχες περιοχές.

Ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι στις εκλογές του 2023 η Ν.Δ. -όταν πια ως κυβέρνηση ορκιζόταν πίστη στη Συμφωνία και ο Κ. Μητσοτάκης που διαβεβαίωνε «εγώ δεν θα δεχτώ ποτέ “Μακεδόνα” πρωθυπουργό στην Ελλάδα» το έκανε και με το παραπάνω- πλήρωσε εκλογικό τίμημα σε αυτούς τους ιδιαίτερα ευαίσθητους νομούς.

Έτσι, ενώ το πανελλαδικό ποσοστό της ανέβηκε μέσα στην τετραετία από το 39,85% στο 40,56%, η πτώση σε ολόκληρη τη Μακεδονία ήταν αξιοσημείωτη. Για παράδειγμα, στις Σέρρες έχασε σχεδόν τρεις μονάδες, όπως στο Κιλκίς και στην Κοζάνη, στην Πέλλα -όπως σχεδόν και στα Γρεβενά- τέσσερις, πάνω από τέσσερις στη Δράμα, σχεδόν πέντε μονάδες στη Φλώρινα και την Καστοριά…

Δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο για τη Ν.Δ. είναι ότι η μεγάλη βουτιά -ακόμη και της τάξης του 15%- συνεχίστηκε δημοσκοπικά και όλο το μετεκλογικό διάστημα. Πολύ πριν σκάσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων. Τόσο η ταύτιση με την Ουκρανία όσο και ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έπαιξαν τον ρόλο τους. Τώρα προστέθηκε άλλη μία νάρκη που στο Μαξίμου ψάχνουν να βρουν πώς… δεν θα την πατήσουν.

Μην ξεχνάμε ότι και για την ψήφιση της Συμφωνίας το 2019 ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε μπροστά το… Ποτάμι, για να συμπληρωθούν τα «κουκιά» στη Βουλή, ώστε να μη βραχεί ο ίδιος λίγο πριν από τις εκλογές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου