Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο από ουκρανικά drones...




BINTEO...
Ουκρανική επίθεση με drone προκάλεσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή πυρκαγιά στο διυλιστήριο του Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Αντρέι Μποτσάροφ.


«Τη νύχτα της 12ης Μαΐου, οι ...δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου απώθησαν επίθεση με drone εναντίον της περιφέρειας Βόλγκογκραντ», επεσήμανε στο Telegram.



Ο Μποτσάροφ πρόσθεσε ότι από την πτώση ενός drone και την έκρηξη που ακολούθησε, «ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο του διυλιστηρίου πετρελαίου του Βόλγκογκραντ». Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί» και «δεν υπάρχουν θύματα».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στην πρωινή του ενημέρωση ότι αναχαίτισε συνολικά οκτώ ουκρανικά drone στη διάρκεια της νύxτας, ένα από τα οποία «πάνω από το έδαφος της περιφέρειας Βόλγκογκραντ».

Το διυλιστήριο αυτό είχε γίνει ξανά στόχος ουκρανικής επίθεσης με drone στις αρχές Φεβρουαρίου και πάλι χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Μαζικές απομακρύνσεις Ουκρανών από το Χάρκοβο 

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, μετά την έναρξη αιφνιδιαστικής, χερσαίας διασυνοριακής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων την Παρασκευή.

«Συνολικά 4.073 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Όλεχ Σινεχούμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία ημέρα αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πέντε χωριά στην περιοχή. Ο Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι ένας 63χρονος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά του πυροβολικού στο χωριό Γκλιμπόκε και ένας 38χρονος τραυματίστηκε στο Βοβσάνσκ, μεθοριακή πόλη με περίπου 3.000 κατοίκους πριν την πρόσφατη επιχείρηση του ρωσικού στρατού.

Σήμερα εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επανήλθε, ενημερώνοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν άλλα τέσσερα χωριά (Χάτιτσε, Κράσνε, Μοροκόβετς, Ολίνικοβε). Το Κίεβο υποστηρίζει ότι αποκρούει τις επιθέσεις και δίνει μάχες για τη διατήρηση της γραμμής άμυνας του, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρές προόδους στη μεθοριακή περιοχή, από την οποία είχαν απωθηθεί πριν σχεδόν δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες βράδυ ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε αντεπίθεση σε μεθοριακά χωριά στην επαρχία του Χαρκόβου.

«Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να καταστρέψουμε τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα «θα πρέπει να επαναφέρουν την πρωτοβουλία» στο Κίεβο και κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να επιτεθεί σε μεθοριακές περιοχές στα βορειοανατολικά, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, καθώς καθυστερεί η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο και ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με έλλειψη στρατιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου