Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Οι τρεις διαφωνίες Μητσοτάκη και Ερντογάν σε live μετάδοση – Ύποπτη σιωπή για το Αιγαίο





Αιχμές και διαφωνίες εκφράστηκαν στις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, με φόντο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τη μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί, αλλά και τη Χαμάς. Παράλληλα, επικράτησε ύποπτη σιωπή σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ενώ για το Κυπριακό, ειπώθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος αρχικά ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι «η διακήρυξη Φιλίας που είχαμε πριν λίγους μήνες, λειτουργεί προς όφελος και των δύο χωρών», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι γίνονται βήματα σε ότι αφορά τη συνεργασία σε τομείς, όπως η οικονομία, η υγεία και επιστήμη.



Παράλληλα, έκανε αναφορά σε τούρκικη μειονότητα στην Θράκη και στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της, με τον Μητσοτάκη μετά από λίγο να αναφέρει ότι η μειονότητα είναι θρησκευτική, σημειώνοντας ότι «στη Θράκη οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ζουν αρμονικά. Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης».
Αναφορά Μητσοτάκη στη Μονή της χώρας

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, για την μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Άκουσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό».
Αντιπαράθεση και για Χαμάς

Αντιπαράθεση υπήρξε επίσης και για τη Χαμάς, την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «αντιστασιακή οργάνωση» που παλεύει για να σώσει τον τόπο της. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Χαμάς έχει ιδρυθεί το 1947, είναι αντιστασιακή οργάνωση που προσπαθεί να προστατέψει τα εδάφη της. Θα ήταν βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση. Δεν θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Θεωρώ ότι δίνει μάχη για να προστατέψει τον λαό της. Εάν το πείτε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπούσε. Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 1000 μέλη της Χαμάς που νοσηλεύονται».

Λίγο νωρίτερα, ο Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», εάν και στο τέλος υπήρξε συμφωνία, ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Παράλληλα, ανακοίνωσαν συμφωνίες στους τομείς της Οικονομίας, της Πολιτικής Προστασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ προανήγγειλαν νέο «διπλό ραντεβού» σε Αθήνα και Άγκυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου